Αυτή είναι η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα

Με την υπογραφή του Πρωθυπουργού κατατέθηκε την Δευτέρα η πρόταση 11 σελίδων της Ελλάδας στους πιστωτές, που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που είναι πρόθυμη να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγή του σημειώνει ότι η εκτίμηση των θεσμών είναι ότι τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ για φέτος και 2, 87% για το 2016. Επιπλέον, τα έσοδα από τα διοικητικά μέτρα σωρευτικά θα είναι της τάξης του 0, 91 % για το 2015 και 1, 31% για το 2016.

Σε αυτά ξεχωρίζουν: Η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από το 2016, η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και η ρητή αναφορά στην κατάργηση των εξαιρέσεων στα νησιά και η πρόβλεψη για εκπτώσεις φόρων μόνο για τους μόνιμους κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα. 

Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου ακινήτων, ενώ γίνεται και αναφορά για την επαναφορά του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από το 2016.

 

«Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις είναι τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που βασίζεται σε τρεις πυλώνες και περιλαμβάνει μια νέα οικονομική συμφωνία και στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Για τη χρηματοδότηση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην Ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις άμεσες υποχρεώσεις της και επομένως θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να οδηγεί σε μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει σταθερά την πρόσβασή της στις αγορές» αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου».

«Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και ότι οι στόχοι που έχουν περιγραφεί έχουν ξεπεραστεί» καταλήγει στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός.