Αυξημένης υποστήριξης τυγχάνει η Μέρκελ σε νέα δημοσκόπηση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η υποστήριξη προς την καγκελάριο της Γερμανίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές σε τρία γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια. Η αύξηση αυτή πάντως δεν αντανακλάται στο κόμμα της.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Forsa, η Μέρκελ θα εξασφάλιζε το 50% των ψήφων, δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, σε μία υποθετική προεδρική εκλογή, έναντι του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που θα περιοριζόταν στο 13%.

Ωστόσο, το συντηρητικό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) παραμένει καθηλωμένο στο 35%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 23%, υποχωρώντας κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) , το οποίο αναμένεται να καταγράψει καλή επίδοση στις τοπικές εκλογές της Κυριακής σε Βάδη – Βιρτεμβέργη, τη Ρηνανία – Παλατινάτο και τη Σαξονία – Άνχαλτ, περνά στο 10%, ενισχυμένο κατά μία μονάδα.

Οι τοπικές εκλογές αποτελούν το πρώτο τεστ της Μέρκελ για την ανοικτή της προσφυγική πολιτική, έπειτα από οκτώ σκληρούς μήνες κατά τους οποίους κατέγραψε απώλειες και ήρθε σε σύγκρουση με κυβερνητικούς, καθώς και ευρωπαίους εταίρους.