Αυξήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες μέσα στο 2019

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεδομένο θεωρείται ότι οι τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, οπότε το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα ακολουθήσει. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε να προπαγανδίζει η κυβέρνηση ότι η χώρα θα βγει το καλοκαίρι από το μνημόνιο και την ίδια στιγμή να αποτυγχάνουν οι τράπεζες στα τεστς αντοχής. Για αυτό, λοιπόν, ουδείς ασχολείται με αυτά και όλοι είναι σίγουροι για τα επιτυχή αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή η αγορά ετοιμάζεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων. Οπότε ερχόμαστε σε αυτό που όλοι συζητούν και θεωρούν σίγουρο, αλλά ακόμα δεν τολμούν να πουν επίσημα και δεν είναι άλλο από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ήδη οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν αξιόλογα κέρδη, λόγω της βεβαιότητας ότι περνούν τα stress tests. Με βάση πολύ σοβαρές ενδείξεις οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε προαιρετικά υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου. Η Alpha είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα τη στιγμή που διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, άρα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα κινηθεί στην ΑΜΚ. Γεγονός πάντως είναι ότι στα πλαίσια της διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process ή SREP), εγχώριες τράπεζες και ΕΚΤ θα ξεκινήσουν άμεσα μια διαδικασία αποτίμησης βασικών κεφαλαιακών παραμέτρων. Πρόκειται στην ουσία για μια δυναμική διαδικασία όπου οι τράπεζες θα ελεγχθούν εάν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και κεφαλαιακά αποθέματα.

Η μεγάλη αντίθεση και το παράδοξο που παρατηρείται σε όλη τη διαδικασία που σας περιγράψαμε πιο πάνω, συνίσταται στο ότι αν οι τράπεζες περάσουν τα stress tests τότε αυτό σημαίνει ότι ακόμη και κάτω από δυσμενείς συνθήκες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και δεν χρειάζονται κεφάλαια. Παρόλα αυτά, όλες οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ΑΜΚ και θα επικαλεστούν πέντε λόγους: 1) Η χαμηλή ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών με την υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία και τη χαμηλή κερδοφορία. 2) Η αύξηση της αναβαλλόμενης φορολογίας στα 21,2 δισ. 3) Η ανάγκη για capital buffer που σημαίνει ότι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν 12-13 δισ. κεφαλαιακό απόθεμα. 4) Χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και 5)Για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

Με άλλα λόγια θα λέγαμε ότι στην περίπτωση των τραπεζών “Γιάννης Κερνάει, Γιάννης πίνει”, καθώς για άλλη μια φορά οι τράπεζες ετοιμάζονται να εισπράξουν πακτωλούς χρημάτων χωρίς να τα χρειάζονται, χωρίς καν αυτή τη φορά να υπάρχει έστω και η ψευδεπίγραφη απειλή της χρεοκοπίας τους. Αντίθετα εμφανίζονται ιδιαίτερα κερδοφόρες στο χρηματιστήριο. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει οποιοσδήποτε ότι η ελληνική οικονομική πολιτική λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά προς όφελος των τραπεζών και θεωρεί παράπλευρη απώλεια τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς στους οποίους υπόκειται ο δανειολήπτης. Πάνω από όλα είναι η “σωτηρία” και κυρίως η ευημερία των τραπεζών. Άλλωστε όπως παραδέχτηκε και ο Ντάισεμπλουμ, στην Ελλάδα έγιναν όλα μόνο για να σωθούν οι τράπεζες…