«Άγιος Παύλος»: Κοντά σε λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Το… παράλογο της όλης υπόθεσης με το κτίριο του νοσοκομείου να ανήκει στο Δημόσιο (υπουργείο Υγείας) και τον αύλειο χώρο να ανήκει επίσης στο Δημόσιο (ΙΚΑ-υπουργείο Εργασίας) μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα, αρκεί οι δύο υπουργοί να βάλουν την υπογραφή τους σε σχετική τροπολογία, που θα παραχωρεί τον αύλειο χώρο στο υπουργείο Υγείας.

 

Μετά από χρόνια αδράνειας, πλέον, ο νέος υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης είναι ήδη ενήμερος, ενώ με παρέμβαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτου Σιμόπουλου, θα ασκηθεί πίεση και στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ώστε να μπουν σύντομα οι πολυπόθητες υπογραφές.

Εάν συμβεί αυτό, θα ανοίξει και δρόμος για την ανέγερση της νέας πτέρυγας 200 κλινών του νοσοκομείου, η οποία εκκρεμεί εδώ και… 20 χρόνια. Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει ο διοικητής του “Αγίου Παύλου”, Ζήσης Τζηκαλάγιας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σιμόπουλου, στο νοσοκομείο.

“Υπάρχει τροπολογία κατατεθειμένη στο υπουργείο Υγείας από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια σχετικά με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του αύλειου χώρου του νοσοκομείου μας, αλλά θα πρέπει να την υπογράψουν τα δύο εμπλεκόμενα υπουργεία. Είναι πλέον θέμα χρόνου να συμβεί αυτό και να περάσει η τροπολογία σε ένα επόμενο σχέδιο νόμου”, εξηγεί ο κ. Τζηκαλάγιας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων είπε ότι τον Σεπτέμβριο θα μπορέσει να εντάξει τη μελέτη ανέγερσης της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου σε μια σειρά έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

“Στόχος μας είναι να γίνει αυτή η νέα πτέρυγα. Υπάρχει μία προμελέτη που έγινε πριν από 20 χρόνια, αλλά μελέτη δεν υπάρχει. Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για νέες υποδομές στην υγεία δεν υπάρχει, οπότε η λύση που προτείνει ο κ. Σιμόπουλος είναι σημαντική για να γίνει η μελέτη. Από τη στιγμή που θα αρχίσει μέχρι να μπει και το τελευταίο κεραμίδι, θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια.
Είναι αναγκαία η νέα πτέρυγα. Οι χώροι του νοσοκομείου ασφυκτιούν, καθώς μετακόμισαν εδώ και 4-5 κλινικές από το Παναγία, ενώ ο Άγιος Παύλος’ εξυπηρετεί πλέον μόνος του την ανατολική Θεσσαλονίκη”
, τονίζει ο κ. Τζηκαλάγιας.

 

ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σύντομα θα δημιουργηθεί στον “Άγιο Παύλο” αιμοδυναμικό εργαστήριο, ώστε να μπορούν να γίνονται στεφανιογραφίες, ενώ το φθινόπωρο θα αρχίσει να λειτουργεί και μαστογράφος. Επίσης, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, το νοσοκομείο θα ενισχυθεί με νέα μηχανήματα, τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν το α’ εξάμηνο του 2015.

Πρόκειται για έναν δεύτερο αξονικό, ο οποίος θα εγκατασταθεί στο ΙΚΑ Τούμπας και θα ενισχύσει τον ήδη υπάρχοντα στον “Άγιο Παύλο”. Επίσης, θα αντικατασταθεί με νέο μηχάνημα ο μαγνητικός που λειτουργεί στο ΙΚΑ Τούμπας και είναι πολύ παλιός.

 

Πηγή: Μακεδονία