Αγώνας δρόμου για να βρεθούν κεφάλαια

Σε αγώνα δρόμου για να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση.

 

Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Στρατούλης ζητούν με επιστολή τους από τα ταμεία να μεταφέρουν στην ΤτΕ όλα τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους, άμεσα και υποχρεωτικά.

 

Στο έγγραφό τους  οι αρμόδιοι υπουργοί  προειδοποίησαν τις διοικήσεις των ταμείων  ότι αν δεν σπεύσουν να μεταφέρουν τα διαθέσιμα τους από τις εμπορικές τράπεζες στο Κοινό Κεφάλαιο έως αύριο, θα έχουν κυρώσεις.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι  δεν έχει εγκρίνει το αίτημα του υπουργείου για μεταφορά 150 εκατ. ευρώ το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ενώ περιθώρια να μεταφέρουν επιπλέον ποσά έχει το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ο ΟΑΕΔ και ο ΟΓΑ. 

 

Το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρινίζει ότι το αίτημα αφορά ποσά που δεν είναι άμεσα απαραίτητα για πληρωμές, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο προγραμματισμό των ασφαλιστικών οργανισμών. 

 

Οι υπουργοί ασκούν έντονες πιέσεις στις διοικήσεις των Ταμείων και στην επιστολή επικαλούνται τιςυποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3586/2007 και ορίζει ότι «τα πλεονάζοντα κεφάλαια των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που σχηματίζονται πέραν από τις τρέχουσες υποχρεώσεις αυτών στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μεταφέρονται υποχρεωτικά στον λογαριασμό διαθεσίμων, στην Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 1611/1950 (ΦΕΚ 304 Α’), όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του ν.δ. 2999/1954 (ΦΕΚ 211 Α’)».