Αγωνία για το προσφυγικό και τη συμφωνία με Τουρκία

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ανησυχία της Ελλάδας για το ενδεχόμενο η Τουρκία να μη συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό εκφράζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ωστόσο ανέφερε ότι «η συμφωνία μέχρις στιγμής τηρείται, έχοντας μειώσει σημαντικά τις καθημερινές προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας».

«Ανησυχούμε, όμως, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί σύγχυση, καθώς τόσο ελληνικά όσο και ξένα μέσα ενημέρωσης είχαν αποδώσει στον κ. Μουζάλα έκκληση προς την Ε.Ε. για εκπόνηση Plan B σε περίπτωση που η Τουρκία δεν τηρήσει τη συμφωνία.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ

Μάλιστα ο κ. Μουζάλας προχώρησε αργά χθες το απόγευμα σε διάψευση των σχετικών δημοσιευμάτων αποστέλλοντας τις απαντήσεις του στη γερμανική εφημερίδα, στην οποία τόνισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε μια ροή προσφύγων, η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη μη τήρησης της συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, κάποιες μέρες είναι μηδενικές, κάποιες μέρες είναι κοντά στους 100. Είναι ένας αριθμός ανθρώπων στον οποίον έχουμε, έτσι κι αλλιώς, στραμμένο το ενδιαφέρον μας. Ενδεικτικά όμως σας λέω ότι το ποσοστό των ανθρώπων σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο είναι μειωμένος κατά 95%-97%».

Παράλληλα ανέφερε ότι «η καίρια απάντηση είναι η κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ αναλογία. Δεν γίνεται όλο το προσφυγικό βάρος να το επωμίζονται τρεις-τέσσερις χώρες και οι υπόλοιπες να ασκούν κριτική τι κάναμε σωστά και τι όχι, με τα σύνορα τους κλειστά και χωρίς να υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα από όσους τους αναλογούν».

Για εξαιρετικά μειωμένες ροές εισόδου μεταναστών και προσφύγων, έκανε λόγο χθες και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης Γ. Κυρίτσης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι την Τρίτη καταγράφηκαν 119 νέοι μετανάστες, ενώ το Σαββατοκύριακο οι αφίξεις ήταν μηδενικές.

Πριν από τη συμφωνία στην Ε.Ε., οι αφίξεις κατά μέσο όρο έφθαναν τις 1.500, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, ενώ τον προηγούμενο έτος ήταν πολύ περισσότερες.

Εν τω μεταξύ, συνολικά 119 άτομα έφτασαν στη Λέσβο και στη Χίο το τελευταίο 24ωρο. Ειδικότερα, στη Λέσβο πέρασαν 62 και στη Χίο 57, ενώ στη Σάμο για ακόμα μια μέρα δεν πέρασε κανένας.

Χθες στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένα 3.627 άτομα, στη Χίο 2.737 και στη Σάμο 1.033. Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.397 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Σε όλη τη χώρα βρίσκονται 57.034 πρόσφυγες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.440 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.849) και εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.150 άτομα.