Άγρια σφαγή από το κράτος ακόμα και για 500 ευρώ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Βάρος σε κοινωνικές παροχές λέει ότι θέλει πλέον να δώσει ο πρωθυπουργός και συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο για να ζητήσει από τους υπουργούς του να στύψουν το μυαλό τους για να κατεβάσει καμιά ιδέα, να δουν τι μπορούν να δώσουν για να  αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα της κοινής γνώμης που δίνει ποσοστά στο ΣΥΡΙΖΑ που τον φέρνουν στα τάρταρα. Λένε μάλιστα στο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το κοινωνικό πρόγραμμα και τις κοινωνικές παροχές μέσα σε λίγο διάστημα.

Αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Και το αρνητικό κλίμα δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί απλά δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε το φορολογικό, ούτε οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε καν να ελαφρύνει κατά ένα εκατοστό ο κόμπος από τη θηλιά που πέρασε στο λαιμό των αδύναμων οικονομικά Ελλήνων η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησή μας.

Και σα να μην έφταναν όλα τα δεινά που μας φόρτωσε η ελληνική κυβέρνηση, που και αυτή κάνει ότι αποφασίζουν οι δανειστές, τώρα το υπουργείο Οικονομικών κυνηγάει και αρπάζει ακίνητα για πλειστηριασμό, ακόμη και για χρέος 500 ευρώ, από όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών τρέχει μάλιστα να προλάβει μη τυχόν και ξεκινήσουν πρώτες οι τράπεζες τους πλειστηριασμούς και δεν μείνει τίποτα για να αρπάξει το κράτος.

Στο σφυρί λοιπόν η περιουσία όσων χρωστούν στο Δημόσιο ακόμα και 500 ευρώ, και μάλιστα με νέο καθεστώς και σύμφωνα με την εμπορική αξία των ακινήτων. Και χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου αναμένεται να χάσουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, αποθήκες χωράφια και οικόπεδα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν φτάσει τα 88 δις ευρώ, γι αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει, ακόμα και με τη μέθοδο της αρπαγής, ότι προλαβαίνει. Αντίθετα όμως, το Ελληνικό Δημόσιο για τα 9,2 δισ. ευρώ που χρωστάει δεν χάνει τίποτα και μάλιστα όταν αποφασίσει να επιστρέψει χρήματα δεν το κάνει εντόκως όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση βάζει το στο στόχαστρο φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωποι με πτώχευση και δέσμευση των περιουσιών τους εξαιτίας των οφειλών τους. Πρόκειται όμως για χρέη που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας, αλλά και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση τους τελευταίους 18μήνες.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα δεδομένου ότι οι πλειστηριασμοί διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι την αντικειμενική τιμή όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Δηλαδή, μπορεί να συνεχίσουν να χρωστούν ακόμα στο ελληνικό δημόσιο ακόμα και μετά τον πλειστηριασμό του ακινήτου, δεδομένου ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι μέχρι και 30% χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

Ορμάει λοιπόν και το Δημόσιο εναντίον των πολιτών ακόμα και για 500 ευρώ. Κι από την άλλη, καθώς χιλιάδες από αυτούς τους πολίτες είναι και δανειολήπτες, έχουν να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες, τα distress funds και κάθε είδου επενδυτή που έρχεται να βάλει στο χέρι τις περιουσίες των Ελλήνων.