Αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με τη «συμβολική» παρουσία και μερικών τρακτέρ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, που διοργάνωσαν η επιτροπή αγώνα αγροτών, κτηνοτρόφων, νέων αγροτών και επιστημονικών φορέων του νομού, τονίστηκε από τους ομιλητές ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας, την παύση πληρωμών από την πολιτεία αλλά τη μη ανακοίνωση της αγροτικής ανάπτυξης από το αρμόδιο υπουργείο.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν, αυτό που πλέον είναι η «ταφόπλακα» του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού, είναι τα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει και αφορούν την αύξηση του κόστους παραγωγής, το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, όπως υποστηρίζουν, το 2016 και το 2017, με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου δύο δισ. ευρω.

Θεωρούμε, τονίζουν, ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή και συνεχίζουν: «Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας, ούτε ο δευτερογενής που αφορά στη μεταποίηση όπως και τις εξαγωγές, προϊόντων που κερδήθηκαν με πολλούς κόπους και δυσκολίες στις αγορές του εξωτερικού. Θεωρούμε, ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, θα είναι καταστροφική για την χώρα μας, για την ύπαιθρο στην οποία ζούμε όλοι εμείς. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα χρόνια από τη Θεσσαλία, 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ακαλλιέργητη γη πολλών χιλιάδων στρεμμάτων». Προειδοποιούν μάλιστα ότι «αν περάσουν αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει επιστροφή».

Αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν σήμερα στο συλλαλητήριο της Λάρισας βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο και στο πανελλήνιο συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα στο Σύνταγμα, διότι «εκεί θα μετρηθούν» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες έχει ως ακολούθως:

  • Να θεσπιστεί ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρω, για όλες τις επαγγελματικές αγροτικές κατηγορίες προσαυξημένο με 3.000 ευρω για κάθε παιδί.
  • Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή 13%, προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου, τα τεκμαρτα ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).
  • Η συμμετοχή της οικογενειακής εργασίας στα έξοδα της εκμετάλλευσης.
  • Άμεση εξόφληση εκκρεμοτήτων ενισχύσεων και αποζημιώσεων παλαιότερων ετών.
  • Καμία αλλαγή στις εισφορές του ΟΓΑ.
  • Ο ΦΠΑ στα εφόδια να κατέβει στο 6% και ο ΦΠΑ στα προϊόντα των εκμεταλλεύσεων να παραμείνει στο 13%.
  • Αφορολόγητο ατομικών επιδοτήσεων και αφορολόγητες όλες οι στοχευμένες ενισχύσεις (Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης, Βιολογικών, Αυτόχθονων φυλών, Συνδεδεμένων, Εξισωτικών Αποζημιώσεων κλπ.).
  • Οι αποζημιώσεις από όπου και αν προέρχονται να παραμείνουν αφορολόγητες.
  • Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.
  • Ορισμός της χρήσης γης για να υπάρχει προστασία της καλλιεργητικής γης.
  • Άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για αγορά αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου, ανάλογα το είδος και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
  • Κατοχύρωση του επαγγέλματος του αγρότη ανά κατηγορία (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας) με εκπαίδευση και πιστοποίηση.
  • Η νομοθετική ρύθμιση της εργασίας των αλλοδαπών ποιμένων και εργατών γης με ένα καθεστώς νόμιμης εργασιακής παραμονής με ευθύνη του εργοδότη και αμοιβή που να φορολογείται και να ασφαλίζει τον εργαζόμενο, έτσι ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή του στα έξοδα εκμετάλλευσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ