Αλ.Τριανταφυλλίδης: Θα λειτουργήσει ξανά στο σύνολό της η ΕΡΤ

Πρώτη προτεραιότητά του και εξαιρετικά επείγουσα χαρακτηρίζει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Τριανταφυλλίδης, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο κ. Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στη Voria.gr, και στον Τάσο Τασιούλα επισήμανε πως η επαναλειτουργία όλων των παραγωγικών μονάδων και όλων των δομών της ΕΡΤ, όπως και η πρόσληψη όλων των εργαζομένων το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι το νούμερο ένα ζήτημα για μένα. Όχι μόνο ως απολυμένου της ΕΡΤ, ούτε επειδή τόσοι συνάδελφοί μου έμειναν χωρίς δουλειά από το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Κυρίως επειδή είναι ζήτημα Δημοκρατίας, δημόσιων αγαθών και δημόσιας ενημέρωσης. Είναι μια πληγή που έχουμε υποχρέωση να την κλείσουμε», τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι να ανοίξει στο σύνολό της η ΕΡΤ με όλες τις παραγωγικές μονάδες της και όλες τις δομές της, διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, τα 27 ραδιόφωνα, ακόμη και το δορυφορικό.

Για την κουβέντα που γίνεται σχετικά με την τύχη όσων δεν υποστήριξαν τον αγώνα των πρώην εργαζομένων και εργάστηκαν στη ΔΤ ή στη ΝΕΡΙΤ, ο κ. Τριανταφυλλίδης ήταν σαφής: «Ούτε αντεκδίκηση, ούτε ρεβανσισμός χωράει στη λογική μας. Υπάρχει μια άλλη ποιότητα πολιτικής συμπεριφοράς που φέρνουμε. Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι και με σκληρή δουλειά να αποδείξουν γιατί η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαραίτητη για την ενημέρωση των πολιτών. Είναι όμως αυτονόητο ότι όλοι όσοι είχαν ενεργή σύμβαση στην ΕΡΤ το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013 θα επιστρέψουν. Η δουλειά όλων θα αξιολογείται. Όχι στα πρότυπα της αξιολόγησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά στη βάση ενός πλάνου δουλειάς που μπαίνει μπροστά και πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να το ακολουθούν και να το φέρνουν σε πέρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι διαδικασίες (νομοσχέδια, διατάξεις κτλ.) για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και ως το τέλος του μήνα στο σύνολό του ο οργανισμός να είναι σε πλήρη λειτουργία.

 

Η απόφαση από τον Νίκο Παππά

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη ημέρα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει αρχίσει και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει το σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσει.

Την ευθύνη και επίσημα για τα θέματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανέλαβε ο υπ. Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Στα χέρια του βρίσκονται τόσο ο φάκελος που αφορά στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, όσο και εκείνος για τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, περιλαμβάνει άλλη διοίκηση, καινούργιο νομικό καθεστώς, διαφορετικές δομές και αξιολόγηση προσωπικού.

Βασικός άξονας θα είναι η επιστροφή στο brand name της ΕΡΤ. Ξεκάθαρο θεωρείται ότι στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα προσληφθούν όλοι όσοι εργάζονταν πριν πέσει το «μαύρο». Το ίδιο θα ισχύσει και για τους νεοπροσληφθέντες στη ΝΕΡΙΤ. Ωστόσο, δεν θα προσληφθούν οι τότε γενικοί διευθυντές, ειδικοί σύμβουλοι και προσωπικό ειδικών θέσεων.

Ξεχωριστά θα εξεταστεί τι θα γίνει με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αξιολόγηση προσωπικού και θα χρησιμοποιηθεί η κινητικότητα.

Το δικό τους σχέδιο για τη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ παρουσίασαν οι απολυμένοι της 11ης Ιουνίου 2013, οι οποίοι δεν θέλουν στη νέα ΕΡΤ όσους δούλεψαν στη ΝΕΡΙΤ.

Μερικά από τα βασικά σημεία της πρότασής τους είναι:

-Το ανταποδοτικό τέλος να είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της ΕΡΤ.

-Όλοι να εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, με πλήρη αποκλειστική απασχόληση και ασφαλιστικά δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις.

-Να παύσει η εργολαβική ανάθεση παραγωγής προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες.

-Μοντέλο αυτοδιεύθυνσης στον τομέα διοίκησης/οργάνωσης με επιλογή των υπευθύνων από τη βάση.

-Να θεσπιστεί και να λειτουργήσει ένα πανελλαδικό όργανο βάσης που θα ονομάζεται Εποπτικό Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr