Αλ. Τσίπρας: Χρειάζεται μια διεθνής, αποτελεσματική απάντηση στο προσφυγικό

ΦΩΤΟ: REUTERS/EDUARDO MUNOZ

ΦΩΤΟ: REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και στις προοπτικές που παρουσιάζει, εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα υπήρξε το μέλος της Ευρωζώνης που επλήγη με τον σκληρότερο τρόπο από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν για να την λύσουν». Η Ελλάδα «είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών – μελών της Ε.Ε. που αντιμετώπισαν την μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», συνέχισε προσθέτοντας ακόμη ότι η χώρα μας «είναι στο κέντρο μιας περιοχής με αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας».

Όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, ένα χρόνο μετά τον εορτασμό της 70ης επετείου από την υπογραφή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι προκλήσεις και τα προβλήματα επιμένουν και τα ίδια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται:

  • Μια παγκόσμια αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του διεθνούς δικαίου, μια απάντηση που – όπως είπε – θα αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές που εμφανίζονται ξανά για πρώτη φορά με τόση ένταση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Μία λύση στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε «να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πίσω μας».
  • Μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού.

Προσφυγικό

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι «μια παγκόσμια πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο συλλογικά και στη βάση των αξιών μας».

«Από πέρυσι, που μίλησα εδώ για αυτό το ζήτημα, πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος. Περίπου 60.000 μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σήμερα, αφού τα βόρεια σύνορά μας αποκλείστηκαν εξαιτίας μονομερών ενεργειών άλλων χωρών» είπε.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «τεράστια πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη με τις αυξανόμενες ισχυρές ξενοφοβικές δυνάμεις». «Αυτές οι ξενοφοβικές δυνάμεις πήραν την απάντηση που τους αξίζει και προήλθε από τον ελληνικό λαό. Ο λαός της Ευρώπης που χτυπήθηκε πιο σκληρά από την οικονομική κρίση απέδειξε στον κόσμο ότι ούτε οι αρχές μας ούτε η ανθρωπιά μας πρέπει να παρέχονται υπό όρους» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι παρά τις επικλήσεις για απώθηση, η Ελληνική Ακτοφυλακή έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές αντί να τις θέσει σε κίνδυνο και ότι παρά τις φωνές για παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης, η Ελλάδα, μια χώρα της οποίας η υπηρεσία πολιτικού ασύλου ούτε καν υπήρχε πριν από τρία χρόνια, αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη και στη βάση της Συνθήκης της Γενεύης τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.

«Μαζί με τις τουρκικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, εφαρμόζουμε την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Μια συμφωνία που έχει οδηγήσει σε ριζική μείωση των ροών και ακόμη πιο σημαντικό των θανάτων στο Αιγαίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία, που θα καθιερώσει ένα νέο διεθνές πλαίσιο για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την ξενοφοβική ατζέντα για τους μετανάστες».

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του για το πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε οτι το πλαίσιο πρέπει:

  • Να αυξήσει την υποστήριξη προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.
  • Να αυξήσει τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και την επανεγκατάσταση και επαναπροώθηση όλων εκείνων που την χρειάζονται.
  • Να αυξήσει την συνεργασία ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών.
  • Να αυξήσει τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα βγαίνει τώρα, μετά από επτά ταραγμένα χρόνια ύφεσης, από την βαθύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση στην μεταπολεμική της Ιστορία».

«Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε την βιώσιμη περιεκτική ανάπτυξη», είπε ο κ. Τσίπρας. «Μερικές φορές, παρά τις προσπάθειές μας, οπισθοχωρούμε, αλλά πάντα η γενική κατεύθυνση είναι να προχωρούμε μπροστά, αποδεικνύοντας ότι μια χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της σε έξι χρόνια και είδε τα επίπεδα ανεργίας και φτώχειας να εκτοξεύονται μπορεί να σταθεί στα πόδια της, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και ξεμπερδεύει με τις αμαρτίες του παλιού κατεστημένου: διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και παρασιτικές επιχειρηματικές πρακτικές. Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζουμε τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες που η επιβαλλόμενη λιτότητα έχει επιφέρει στην ελληνική κοινωνία», είπε.

Χαρακτήρισε ακόμη «απόλυτη προτεραιότητα»τη μείωση της ανεργίας στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα το ταχύτερο δυνατό, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προωθεί «όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». «Παροτρύνουμε τους εταίρους μας να προχωρήσουν με την οριστικοποίηση των αναγκαίων μέτρων για την μείωση του χρέους μας έτσι ώστε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να ανοίξουμε τον δρόμο για την επιστροφή μας στις χρηματαγορές», πρόσθεσε.

Τόνισε παράλληλα ότι «τα πρώτα σημάδια ότι ο σχεδιασμός μας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς αντανακλώνται στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την σταθερή, σταδιακή μείωση της ανεργίας, τα θετικά στοιχεία στον δημοσιονομικό τομέα και το αναζωογονημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό».

Ειρήνη – ασφάλεια

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως τρίτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το πώς να συνεισφέρει στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε μια περιοχή με διαρκώς αυξανόμενη αστάθεια.

«Η απάντηση της Ελλάδας σε αυτήν την πρόκληση υπήρξε ξεκάθαρη: Αναπτύξαμε διμερείς και, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, τριμερείς σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, προσβλέποντας στην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό είπε πως «παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας στις διακοινοτικές συνομιλίες για μια δίκαιη, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου, ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μία λύση που, όπως υπογράμμισε, «θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αφήσουμε πίσω μας το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων του παρελθόντος και διασφαλίσουμε την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του διαλόγου και των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας«μέσω ενός ευρέως φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανόμενης και της πολύ καλής συνεργασίας μας στην διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, είπε ότι «υποστηρίζουμε σταθερά μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes» και ότι «έχουμε προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διασυνοριακής συνεργασίας αυτήν την κρίσιμη περίοδο».