Αλ. Τσίπρας: “Η τριμερής συνεργασία δεν εναντιώνεται σε τρίτες χώρες”

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Η διμερής συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, αλλά και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου δεν εναντιώνεται σε τρίτες χώρες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Αθήνας – Καΐρου – Λευκωσίας,  τη χαρακτήρισε παράδειγμα δημιουργικής και ειρηνικής αξιοποίησης ενεργειακών πόρων την τριμερή.

Επίσης, έκανε λόγο για δυνατότητες συνεργασίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν και αναφέρθηκε σε σημαντικά πεδία συνεργασίας, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή, ωστόσο τόνισε ότι οι δυνατότητες ενεργειακής διασύνδεσης δεν αφορούν μόνο τον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και ήπιες μορφές ενέργειας και τον ηλεκτρισμό, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε επίσης στη σημασία συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στην κατεύθυνση της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στο προσφυγικό, το Κυπριακό και Παλαιστινιακό πρόβλημα.

Σίσι: Το ζητούμενο είναι να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις

Στην ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου και στον τομέα της υλοποίησης επενδύσεων στάθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που πέφτει στους ώμους των κυβερνήσεων Ελλάδας – Αιγύπτου για συνεργασία και απηύθυνε κάλεσμα «στην πορεία της Αιγύπτου προς την ανάπτυξη».

Υπογράμμισε δε ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων που έγιναν πρόσφατα στη Μεσόγειο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. «Σκοπός είναι η συνέχιση της συνεργασίας τα επόμενα χρόνια» σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, τόνισε.

Υπογραφή συμφωνιών Ελλάδας – Αιγύπτου

Δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρείας και μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Δαμιέττης υπεγράφησαν ενώπιον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Παράλληλα, υπεγράφη σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρείας και μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Δαμιέττης.