Αλ. Τσίπρας: Καθήκον μας η διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης

ΦΩΤΟ: SOOC

ΦΩΤΟ: SOOC

Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να πάρουμε πρωτοβουλίες για να διευθετηθεί η προσφυγική κρίση, θέλω να πιστεύω ότι και η τουρκική κυβέρνηση θα έχει την ίδια προσέγγιση στο θέμα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο του Πατριαρχείου ιδίως σε μια περίοδο που υπάρχει μισαλλοδοξία, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι είναι καίρια και κρίσιμη η στιγμή κατά την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Τουρκία, ενώ επανέλαβε ότι το Πατριαρχεία είναι υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας.
Ο κ. Τσίπρας, που έφτασε το πρωί στην Άγκυρα, προερχόμενος απτην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα ήδη έχει συνάντηση τόσο με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ για τις 14.30 είναι προγραμματισμένη η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στις έξι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η επίσκεψή του «αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες».

Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ο κ. Τσίπρας λέει ότι «χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισημαίνει ότι «η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές».

Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΜΠΕ