Αλεξιάδης: Δύσκολη η επαναφορά των 100 δόσεων από την αρχή

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Πάρα πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε ο Τρύφων Αλεξιάδης την πιθανότητα νέας, από την αρχή, ρύθμισης 100 δόσεων, ωστόσο, δήλωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται προς διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Αυτό που μας απασχολεί αυτή την περίοδο είναι πως ανθρωποι οι οποίοι ήταν στις 100 δόσεις και έχουν μια νέα φορολογική υποχρέωση τι κάνουν με τη νέα φορολογική υποχρέωση διότι από τις αρχές Ιουλίου ισχύει πλέον η νομοθετική ρύθμιση ότι όποιος δεν πληρώσει τη νέα φορολογική του υποχρέωση μέσα σε 15 μέρες ή δεν τη ρυθμίσει βγαίνει και από τις 100 δόσεις, αυτό προσπαθούμε αν κάνουμε. Βεβαίως και διαπραγματευόμαστε και προσπαθούμε για κάτι τέτοιες λύσεις αλλά η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες είναι η δόση του ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα που έχουν στο τέλος του Σεπτεμβρίου, εάν δεν μπορεί να την πληρώσει κάποιος να πάει και να τη ρυθμίσει» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, για την οποία εξέφρασε την κατανόησή του ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, συμπληρώνοντας, όμως, ότι ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνει τους φόρους του. Όπως είπε χαρακτηριστικά: Βεβαίως το φοβόμαστε και βεβαίως μας απασχολεί άλλωστε και ο πρωθυπουργός μίλησε για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των ελλήνων. Γνωρίζουμε πλήρως το πρόβλημα δεν λέμε ότι ο κόσμος είναι σε μια παραδεισένια κατάσταση και πρέπει να πληρώσει παραπάνω φόρους, λέμε ότι είμαστε στην εφαρμογή ενός πολύ δύσκολου προγράμματος και δυστυχώς αυτό το πρόγραμμά προβλέπει την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» αρχικά παραδέχθηκε ότι «έχει καθυστερήσει» και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι όλοι θα πρέπει να έχουν μηχάνημα POS. Εξηγώντας, μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα είπε οτι «σταδιακά θα ξεκινήσουμε από τις νέες επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη και σταδιακά θα το επεκτείνουμε σε κλάδους συγκεκριμένους και σε περιοχές και θα πρέπει να έχουν όλοι. Θα πρέπει να έχουν όλοι γιατί θα υπάρχει διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο για τα κίνητρα που θα υπάρχουν για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δεν είναι δυνατόν να έχεις κίνητρα όταν δεν μπορεί ο πολίτης να τις χρησιμοποιήσει. Θα υπάρχουν προαιρετικά και υποχρεωτικά κίνητρα».