Αλβανία-Έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τον πάπα Φραγκίσκο

Στην Αλβανία σε μια επίσκεψη λίγων ωρών θα βρεθεί ο πάπας Φραγκίσκος όπου οι αρχές της χώρας έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν υποθετικές απειλές επίθεσης από τους οπαδούς των τζιχαντιστών εναντίον του πάπα.

Ο Φραγκίσκος με την μονοήμερη επίσκεψη του στην Αλβανία σκοπεύει να παρουσιάσει σε μια εποχή θρησκευτικών εντάσεων εξ αιτίας των ακραίων τζιχαντιστών ένα μοντέλο θρησκευτικής συνύπαρξης καθώς στην Αλβανία συνυπάρχουν οι μουσουλμάνοι, οι καθολικοί και οι ορθόδοξοι χριστιανοί.

 

«Η θρησκεία δεν είναι ποτέ λόγος για σύγκρουση» είπε στην τηλεόραση CTV του Βατικανού ο υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Πιέτρο Παρολίν σχετικά με την επίσκεψη του ποντίφικα σε περιφερειακές χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο όπου η επιθετικότητα τους Ισλαμικού Κράτους, προκαλεί ακραία ένταση η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μετατρέπεται σε εκτεταμένη ευρωπαϊκή ισλαμοφοβία.

 

Το Βατικανό, το οποίο θα ενισχύσει τα μέτρα προστασίας του Φραγκίσκου στη Ρώμη έχει αρνηθεί ότι υπάρχει λόγο ανησυχίας από συγκεκριμένο κίνδυνο επίθεσης κατά τη διάρκεια της παραμονής του πάπα στα Τίρανα. Στον ιταλικό τύπο όμως υπάρχουν αναφορές για ενδεχόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια του ποντίφικα από πιθανή παρουσία των οπαδών του Ισλαμικού Κράτους από το γειτονικό Κόσσοβο. Ο Πάπας πάντως δεν θέλει να υπάρχει «ασπίδα» μεταξύ αυτού και του πλήθους και θα χαιρετίσει το συγκεντρωμένο κόσμο από το ανοικτό όχημά του όπως κάνει στη Ρώμη και σε άλλα διεθνή ταξίδια του.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Φραγκίσκος αναμένεται να συναντηθεί με τους αλβανούς πολιτικούς ηγέτες ενώ θα χοροστατήσει σε δέηση για τη Μητέρα Τερέζα στα Τίρανα και θα καταλήξει σε ένα κοινωνικό κέντρο 20 χιλιόμετρα από τα Τίρανα, όπου θα συναντηθεί, όπως του αρέσει να κάνει, με ορφανά και άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ