Αμερικανός πρέσβης: Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα είναι εχθρική ενέργεια!

Μη «φιλική πράξη» θα θεωρήσουν οι ΗΠΑ η επιμονή της Αθήνας στο νομοσχέδιο για απελευθέρωση ισοβιτών, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα.

 

«Η απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού η οποιοδήποτε άλλου που έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών θα είναι μια εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια για τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιρς.

 

«Πρόκειται για «βίαιους τρομοκράτες και κακοποιούς που η θέση τους είναι στη φυλακή, και όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους, με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους», αναφέρουν οι Αμερικανοί εκφράζοντας σαφώς την αντίθεσή τους στη ρύθμιση της κυβέρνησης με την οποία αποφυλακίζεται ο Ξηρός και θα εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του.

 

Ο Αμερικανός πρέσβης σε μια προμελετημένη κίνηση στάθηκε μπροστά από μία πλάκα στα οποία είναι χαραγμένα τα ονόματα των αμερικανών που έχουν δολοφονηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Εκεί μιλώντας στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως μία πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Ο κ. Πιρς εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το νομοθέτημα της ελληνικής κυβέρνησης με το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών κι άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.

 

Όπως αποκάλυψε, εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες απευθείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου όπου αποσαφήνισε πως εάν απελευθερωθεί ο Σάββας Ξηρός πριν εκτίσει την ποινή του, μία τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη στη μνήμη των αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα.

 

Χθες αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωσή του υποστήριξε ότι το μέλος της 17 Νοέμβρη, εάν αφεθεί ελεύθερος, θα επαναλάβει, όπως αναφέρει η γραπτή δήλωση, τα τρομοκρατικά του σχέδια.

 

Σημειώνεται ότι απόψε στις 20.45 ώρα Ελλάδος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το απόγευμα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων AIPAC και B’nai B’rith, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

 

Όπως έγινε γνωστό η αμερικανική πλευρά έθεσε ως πρώτα θέματα της ημερησίας διάταξης, την εσωτερική τρομοκρατία και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

 

Αναλυτικά το πλήρες των δηλώσεων του Πίρς έχει ως εξής:

“Στέκομαι μπροστά στο μνημείο για τους εργαζόμενους της αμερικανικής αποστολής που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες, ο Νικόλαος Βελούτσος, ο πλοίαρχος Γουίλιαμ Νορντίν και ο λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της 17ης Νοέμβρη.

Σήμερα, εκφράζω τη βαθιά ανησυχία μου για το νομοθέτημα, που πρόκειται να ψηφιστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο απόψε, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων.

Μέχρι σήμερα, η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει περιοριστεί σε επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απάντηση σε κάποιες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί ιδιωτικά σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές αυτού του νομοθετήματος.

Εξέφρασα τις ανησυχίες αυτές απευθείας στο υπουργείο της Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου. Επισήμανα ανάμεσα σε άλλα σημεία ότι, αν ο Σάββας Ξηρός απελευθερωνόταν πριν εκτίσει την ποινή του, όπως ορίστηκε από το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης, θα ήταν αντίθετη στη μνήμη των Αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και τις οικογένειές τους. Δεν θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε.

Ο υπουργός Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας άμεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το ζήτημα δεν είναι η μεταρρύθμιση για τη φυλακή, ή το υπεράριθμο των φυλακών ή η παροχή ιατρικής βοήθειας, ή η βελτίωση των συνθηκών. Όλα αυτά είναι σημαντικά.

Το ζήτημα είναι ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και δολοφόνοι -άνθρωποι που έχουν διαπράξει τρομερά και ειδεχθή εγκλήματα- θα έπρεπε να εκτίσουν πλήρως την ποινή τους στη φυλακή. Όχι από την άνεση των κατοικιών τους, με τους φίλους, την οικογένεια και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή ατιμάζει τη μνήμη όσων έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών της οικογένειας όσων οι ζωές καταστράφηκαν.

Επαναλαμβάνω το συμπέρασμα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους όπως έχει αποφασιστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Ιγνατίου, στην προσωπική του ιστοσελίδα, o υπουργός Εξωτερικών John Kerry τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Επίσης ο ίδιος ο πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο.