Αμείωτη θα διατηρήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στο Αφγανιστάν και άλλες χώρες του NATO

ΦΩΤΟ: REUTERS (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: REUTERS (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία αναμένεται να διατηρήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν στο σημερινό τους επίπεδο, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι του NATO, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παρατείνει την 14ετή στρατιωτική της παρουσία στο έδαφος της χώρας της Ασίας.

Η κατάληψη της πρωτεύουσας επαρχίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προ ολίγων εβδομάδων ήγειρε ανησυχίες για το αξιόμαχο των αφγανικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO λένε πλέον ότι θα είναι τα γεγονότα και όχι τα χρονοδιαγράμματα, εκείνα που θα υπαγορεύσουν τον ρυθμό της σταδιακής απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων.

Ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του NATO στην Ευρώπη, δήλωσε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα διατηρήσουν στο σημερινό τους επίπεδο τον αριθμό των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν, στο πλευρό των 10.000 Αμερικανών στρατιωτών. Αν και οι συνομιλίες για τους ακριβείς αριθμούς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, οι χώρες που έχουν αναπτύξει τους περισσότερους στρατιώτες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα τους μειώσουν, πρόσθεσε.

«Αρκετές από τις χώρες που κάνουν τις μεγαλύτερες συνεισφορές μας έχουν ήδη ενημερώσει ότι θα τις διατηρήσουν», είπε ο πτέραρχος Μπρίντλοβ στο πρακτορείο Reuters.