Ανακαλύψτε τη δική μας Αμφίπολη και… υιοθετήστε την

Ένας ασύλητος ΝΑΟΣ και μάλιστα της υστεροαρχαϊκής εποχής είναι ο “χρυσός” που σύμφωνα με τον αείμνηστο Γ.Ιωάννου κρύβεται μέχρι σήμερα κάτω από την πλατεία Αντιγονιδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Τη δική τους…Αμφίπολη λοιπόν φαίνεται να ανακαλύπτουν οι Θεσσαλονικείς και μαζί μ αυτήν ανακαλύπτουν ξανά την ίδια τους την πόλη που δεν είναι μόνο βυζαντινή αλλά κρύβει προγενέστερους θησαυρούς από την πλατεία των Ιερών όπως ονομάζονταν κάποτε η ευρύτερη περιοχή από τη σημερινή Αρχαία Αγορά το Βαρδάρη… Κομμάτια αυτής της ιστορίας κι ενός όπως φαίνεται λαμπρού Ναού αφιερωμένου στη Θεά της ομορφιάς μπορεί κανείς να θαυμάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Αυτός ο Ναός κινητοποίησε όχι μόνο τους κατοίκους μιας περιοχής αλλά ολόκληρη την πόλη, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Πολιτισμού. Κάτοικοι της πόλης δημιούργησαν Σωματείο Φίλων Μνημείων της Θεσσαλονίκης (πολύ της μόδας οι ανασκαφές τελευταία) και τώρα τη σκυτάλη παίρνουν οι ίδιοι οι μαθητές. Μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε πρόγραμμα που θα “τρέξει” από Εφορείες Αρχαιοτήτων της πόλης και το Υπουργείο Παιδείας θα υιοθετήσουν 7 μνημεία της πόλης , μεταξύ αυτών το ΓενίΤζαμί, τη Ροτόντα, τα τείχη της Θεσσαλονίκης, τη Βίλα Μπιάνκα, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη… Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό , θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο ανάλογα βέβαια και με το ενδιαφέρον των Διευθυντών των σχολικών μονάδων που ασχολούνται και με την αξιολόγηση και με τη συνδρομή του Σωματείου Φίλοι των Μνημείων Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ό,τι βάζει ο νους: Από επισκέψεις στα μνημεία μέχρι και…ανασκαφές για να ζήσουμε τη μεγάλη περιπέτεια των ημερών!

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr