ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΒΕ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ, ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ρυθμίσεις για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους επιδιώκει προεκλογικά να μεταμφιεστεί σε σωτήρα τους και να περιορίσει τις αντιδράσεις που γέννησε η ίδια η πολιτική της, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

            Αυτή η πολιτική διατηρεί και σήμερα άθικτο όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο : τη φορολόγηση από το 1ο ευρώ, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τα δημοτικά τέλη πάσης φύσης που επιβάλλονται στη λογική της ανταποδοτικότητας, τις ασφαλιστικές εισφορές στο 20% του εισοδήματος.

            Το αυτονόητο “κούρεμα” των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία στην ουσία δεν χαρίζεται στους αυτοαπασχολούμενους γιατί δήθεν τώρα ήρθε η ώρα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα “ανταλλάσσεται” εκβιαστικά με τη δραστική μείωση των συντάξεών τους στην οποία οδηγεί ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του ν. Κατρούγκαλου.

            Για όσους βέβαια δεν καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο χρόνιο Γολγοθά των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων και των τρεχουσών υποχρεώσεων, συνεχίζουν να περιμένουν στη γωνία οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακόμα και για χρέη 500 ευρώ, επιβεβαιώνοντας και τον εισπρακτικό χαρακτήρα των μέτρων αυτών.

            Όλη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εναρμονισμένη στο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ, ενισχύει τους παράγοντες συντριβής των αυτοαπασχολούμενων, την ανατροφοδότηση της υπερχρέωσής τους. Γι΄ αυτό άλλωστε και κατ΄ επανάληψη απέρριψε τα στοιχειώδη άμεσα μέτρα ανακούφισης που διεκδικούν συνδικαλιστικοί φορείς, αιτήματα που υποστήριξε και έφερε στη βουλή το ΚΚΕ:

  • Την άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και την κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Την άμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για τα χρέη στην εφορία, όπως και το 30% του χρέους για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα ως 12.000 ευρώ.
  • Την άμεση κατάργηση τόκων και προσαυξήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα αρχικώς οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, όπως και των χρεών που αντιστοιχούν στην εισφορά υγείας.
  • Την οριστική κατάργηση της εισφοράς υγείας (6.95% του εισοδήματος) και την κάλυψη των αναγκών υγείας-πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Την κατάργηση του συνυπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών μαζί με το φορολογητέο εισόδημα, ως βάση υπολογισμού των εισφορών της επόμενης χρονιάς
  • Την άμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, με κατάργηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με απόδοση της προβλεπόμενης σύνταξης χωρίς περικοπές και πραγματικά ευνοϊκές ρυθμίσεις, π.χ. στο 10% του  πραγματικού εισοδήματός τους.
  • Την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και των συντάξεων πείνας που αυτός εισάγει. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες.
  • Την κατάργηση των κατασχέσεων για χρέη ατομικής ασφάλισης.

            Χωρίς την υλοποίηση αυτών των βασικών μέτρων, οι όποιες ρυθμίσεις σύντομα θα αποδειχτούν και πάλι “δώρον άδωρον”, ώσπου μια επόμενη κυβέρνηση να έρθει πάλι με τυμπανοκρουσίες να εμφανίσει τη δική της  ρύθμιση ως “σωτήρια λύση”.

            Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να μην εξαπατηθούν από την κυβέρνηση ή τη δήθεν αντιπολίτευση της ΝΔ κλπ. Ότι αποσπούν είναι αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης και του αγώνα, στον οποίο αταλάντευτα πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Και στις επερχόμενες εκλογές, οι αυτοαπασχολούμενοι όπως και οι μισθωτοί, έχουν την ευκαιρία να δυναμώσουν τη φωνή τους, την πίεση, την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους στηρίζοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες