Ανακύκλωση ρούχων για κοινωνικούς σκοπούς σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Το κοινωνικό του πρόσωπο και μέσα από την καθαριότητα δείχνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προωθώντας μια πρωτοποριακή δράση για την ανακύκλωση… ρούχων, ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

 

Τον σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για την εγκατάσταση σε κεντρικά σημεία της πόλης ειδικών κάδων για την ανακύκλωση ρούχων προς επαναχρησιμοποίηση παρουσίασε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου υπό τον τίτλο “Στρατηγικές και τεχνολογίες για μια Βιώσιμη Ανακύκλωση και Διαχείριση των Απορριμμάτων”.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, οι ειδικοί κάδοι για την ανακύκλωση ρούχων θα τοποθετηθούν σε πολυσύχναστα σημεία, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις περιφερειακές γειτονιές. Ενδεικτικά, ιδανική για την τοποθέτηση ανάλογων κάδων στο κέντρο της πόλης θεωρείται η περιοχή της ΧΑΝΘ, από την οποία καθημερινά διέρχονται χιλιάδες πολιτών, όπως και στην περιοχή της Τούμπας το πολιτιστικό κέντρο στην πλατεία Θρακικού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, στους κάδους αυτούς, που θα έχουν ένα σύγχρονο και καλαίσθητο σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν ρούχα που επιθυμούν να αποσύρουν από τη ντουλάπα τους. Τα ρούχα αυτά θα συλλέγονται από τον δήμο και μετά από τον καθαρισμό τους και μια περιποίηση θα διατίθενται σε άτομα που έχουν ανάγκη. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού ο δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να συνεργαστεί με διάφορες κοινωνικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 

Ο κ. Παππάς προσδιόρισε χθες την προώθηση της ανακύκλωσης ως στόχο άμεσης προτεραιότητας για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. “Το σύνθημά μας για τη νέα περίοδο είναι Ανακύκλωση: καθαρό κέρδος για την πόλη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι μόνον μέσα στο 2013 η ανακύκλωση απέφερε στον δήμο Θεσσαλονίκης 350.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της περιορίζονται στο ισχνό 14%.

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας παρουσίασε τον σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, αρχής γενομένης από τις περιοχές του κέντρου της πόλης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ανάπλασης, όπως είναι ο άξονας της Αγίας Σοφίας ή η πλατεία Χρηματιστηρίου.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΠΕΜΠΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 

Πρωταθλήτρια στην παραγωγή σκουπιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παππάς, είναι η πέμπτη δημοτική κοινότητα. Αυτή παράγει το 36% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης και ακολουθούν οι περιοχές της Τούμπας (24%), του κέντρου (23%), της Άνω Πόλης (7%), της Ξηροκρήνης (6%) και της Τριανδρίας (3%).

Η ανακύκλωση στον δήμο Θεσσαλονίκης, παρά το τεράστιο πλήγμα που έχει επιφέρει το φαινόμενο της πειρατείας των μπλε κάδων, ακολουθεί μια ανοδική πορεία. Ειδικότερα, τα ανακυκλώσιμα υλικά το 2011 ανήλθαν σε 5.568 τόνους, το 2012 έφτασαν στους 13.291 τόνους και το 2013 αυξήθηκαν σε 14.041 τόνους.

Αντίθετα, τα απορρίμματα που καταλήγουν στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων χρόνο με τον χρόνο μειώνονται.

 

Συγκεκριμένα, το 2011 μαζεύτηκαν 121.193 τόνοι, το 2012 συλλέχθηκαν 112.891 τόνοι, ενώ πέρυσι 110.297. Μείωση παρατηρήθηκε και στα ογκώδη απορρίμματα, που καταλήγουν σε ειδικό χώρο στην περιοχή του Ωραιοκάστρου. Το 2011 οι υπηρεσίες του δήμου συνέλεξαν 8.695 τόνους ογκωδών απορριμμάτων, ενώ το 2012 οι ποσότητες μειώθηκαν σε 7.088 τόνους και πέρσι σε 5.817 τόνους

 

Πηγή: Μακεδονία