Ανασφάλιστοι και υποαμειβόμενοι

Ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία στο μεγαλύτερό της ποσοστό είναι αυτό που χαρακτηρίζει το χώρο του επισιτισμού στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Χαλκιδική όπως εξηγεί στο radio1d.gr το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζόμενων στον Επιστιτισμό Βασίλης Κεφαλάς.

 

Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο κ Κεφαλάς 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδικάτου η ανασφάλιστη εργασία στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του επισιτισμού ξεπερνά κατά πολύ το ποσοστό 40-50% που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί μέχρι και 40% το ποσοστό των εργαζόμενων που προσφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να διεκδικήσουν δεδουλευμένα.

¨”Ξεκίνησε μια διεκδίκηση δεδουλευμένων και εργασιακών δικαιωμάτων  από κάποιους  εργαζόμενους σε γνωστό τότε εστιατόριο του κέντρου της πόλης το 2010. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εργοδοτών που παρακρατούσαν όλα τα φιλοδωρήματα που άφηναν οι πελάτες στο συγκεκριμένο εστιατόριο. Αυτή ήταν η αρχή διεκδικήσεων που ξεκίνησαν πολλοί εργαζόμενοι , οι οποίοι τελικά δικαιώθηκαν. Βέβαια η εργοδοσία υποστηριζόμενη και από το μνημονιακό κλίμα που επικρατεί στρέφεται τώρα εναντίον όσων διεκδικούν κάνοντας αγωγές για παράδειγμα και ζητώντας τους σημαντικά χρηματικά ποσά για δυσφήμιση , ή συκοφαντώντας τους αγώνες των εργαζομένων που διεκδικούν δεδουλευμένα ή μέρος δεδουλευμένων. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη στο χώρο του επισιτισμού και προ κρίσης. Τώρα τα πράγματα χειροτέρεψαν. Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους αρχικά πως δεν έχουν καταργηθεί όλα τα επιδόματα όπως υποστηρίζουν οι εργοδότες αλλά υπάρχουν ορισμένα που μπορούν να πάρουν” λέει ο κ Κεφαλάς.

Το συνδικάτο επισιτισμού περιλαμβάνει και αυτούς που εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Όπως καταγγέλλεται οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους σ’αυτό τον κλάδο είτε είναι μαθητευόμενοι και πληρώνονται ανάλογα είτε εργάζονται με voucher και ασφαλίζονται με το 8% του ασφάλιστρου με αποτέλεσμα να μην μειώνεται ουσιαστικά η ανεργία αλλά και να καταρρέουν τα ταμεία.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr