Αναβάλλονται χειρουργεία λόγω των ελλείψεων

Ακόμη και αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων προκαλούν οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς πολλοί προμηθευτές απαιτούν να πληρωθούν σε μετρητά, τα οποία δεν υπάρχουν: «Η ρευστότητα των περισσότερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι μηδενική», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, σπανίζουν γάζες, οινόπνευμα και υγειονομικό υλικό, το οποίο αγοράζουν συχνά οι ίδιοι οι νοσηλευτές, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους και χωρίς κίνδυνο:

 

«Τα νοσοκομεία χρωστούν σήμερα σε όποιον περνά το κατώφλι τους, ενώ αναβάλλονται και χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικού», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Η κατάσταση -εξηγεί- έχει γίνει πιο δύσκολη τις τελευταίες μέρες, καθώς πολλοί προμηθευτές ζητούν να πληρωθούν με μετρητά.

 

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναγνωρίζει το πρόβλημα, τονίζοντας πως το υπουργείο παρεμβαίνει άμεσα.

 

Το θέμα της ομαλής τροφοδοσίας με φάρμακα εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρουσία του γενικού γραμματέα Γιάννη Μπασκόζου και του προεδρείου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Οπως ανακοινώθηκε, κύριο θέμα συζήτησης η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών να συνεχιστεί ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς.

 

Από την πλευρά του, το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων την κρίσιμη αυτή περίοδο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

 

«Ο ΣΦΕΕ, ως θεσμικός εκπρόσωπος των εταιρειών μελών του, ελληνικών και πολυεθνικών, βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση της αλυσίδας φαρμάκου.

 

Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, με ψυχραιμία, σύμπνοια και προσήλωση, να στέκονται δίπλα στους Ελληνες πολίτες και στη χώρα».