Ανοιχτό παράθυρο για την παράταση υποβολής δηλώσεων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Παράθυρο ανοιχτό για ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άφησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «διάθεση να πάμε με διαδοχικές παρατάσεις έως τον Σεπτέμβριο».

Άλλωστε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα είναι μεν ικανοποιητικός, όμως εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που θα επιθυμούσαν τα στελέχη του υπουργείου και γι’ αυτό άλλωστε απευθύνονται πλέον καθημερινές εκκλήσεις προς τους φορολογούμενους να ανταποκριθούν εγκαίρως στην υποχρέωσή τους.

Από την άλλη πλευρά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην υποβολή των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα μπορεί να αντιμετωπίζονται, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, όμως σίγουρα δημιουργούν πρόσθετη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, επί συνόλου περίπου 6 εκατ. δηλώσεων είχαν υποβληθεί 3.081.236, ή το 51%, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 3 εκατ. δηλώσεις ή περίπου 200.000 δηλώσεις κάθε ημέρα.
Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω δηλώσεων το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών είναι περίπου 902 εκατ. ευρώ, καθώς:

1.001.499 εκκαθαριστικά σημειώματα (32,50%) είναι χρεωστικά, με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ, ή μέσο φόρο 1.046 ευρώ.
553.778 σημειώματα (17,97%) είναι πιστωτικά, με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 146,1 εκατ. ευρώ.
1.525.959 σημειώματα (49,52%) είναι μηδενικά.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η πληρωμή του φόρου από όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Μηνιαίες και έως έξι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ

«Όσο πιο νωρίς γίνουν οι δηλώσεις, τόσο περισσότερες θα είναι οι δόσεις» για τον ΕΝΦΙΑυπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξιάδης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσο ταχύτερα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τόσο γρηγορότερα θα ξεκινήσει και η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε οι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεσή τους το πολύ έξι μήνες, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 για να πληρώσουν τον φόρο που συνολικά αναμένεται να αποφέρει στο Δημόσιο τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», λόγω της μετάθεσης του χρόνου εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές που ισχύουν στην αγορά για τον Ιούνιο του 2017, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποχρεωθούν και το επόμενο έτος να πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίζεται με «πλασματικές» πλέον τιμές, αφού για τον προσδιορισμό του θα ληφθούν υπ’ όψιν οι τιμές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2017.

Καμία αύξηση στην τιμή της βενζίνης

Ο κ. Αλεξιάδης, αναφερόμενος στα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας και τα σχέδια επί χάρτου που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, διέψευσε σενάρια που αναφέρουν ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει απόφαση για αύξηση της βενζίνης. Το 2015 έγινε μια σωστή παρέμβαση με σωστή κατανομή των τελών κυκλοφορίας, το 2016 φέραμε τη διάταξη με την οποία μπορούν οι πολίτες να πάρουν αυτοκίνητα των οποίων οι πινακίδες έχουν κατατεθεί».

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το 2017 ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις και αναζητείται η πιο αποτελεσματική λύση, χωρίς όμως να επιβαρύνει τους πολίτες, αφού «θα πρέπει να ελαφρυνθεί συνολικά ο κόσμος».

Βέβαια έσπευσε να τονίσει ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα φορολογικά βάρη τα οποία έχουν να «σηκώσουν» οι φορολογούμενοι είναι πολλά και γι’ αυτό -αν και χαρακτήρισε «αναγκαία την πολιτική που ακολουθείται. Δεν είμαστε ευτυχείς με αυτά τα μέτρα, είναι μια πολιτική αναγκαιότητα, η οποία δεν έχει εναλλακτική»- ανέφερε ότι αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι για να ελαφρυνθούν οι πολίτες.

Πηγή: Ναυτεμπορική