Υπέρ των επιδρομών της Ρωσίας στη Συρία το Ιράν

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το Ιράν, το οποίο μαζί με τη Ρωσία είναι οι κυριότεροι σύμμαχοι της Δαμασκού, εξέφρασε την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στα αεροπορικά πλήγματα που διενεργεί η Μόσχα στη Συρία, «ένα στάδιο» για την επίλυση της κρίσης στην περιοχή, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία είναι ένα στάδιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφχάμ.

«Ένας αγώνας συγκεκριμένος και εις βάθος κατά της τρομοκρατίας είναι απαραίτητος», προσθέτει η εκπρόσωπος.

Αυτό «απαιτεί σοβαρή αποφασιστικότητα και κοινή διεθνή δράση στη βάση της συνεργασίας με την ιρακινή και τη συριακή κυβέρνηση που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μάχης κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεν Ιράκ, το οποίο κατοικείται κατά πλειοψηφία από σιίτες μουσουλμάνους, οι σιίτες αποτελούν την πλειοψηφία και στην κυβέρνηση, ενώ ελέγχουν την πρωθυπουργία. Στη Συρία, κατά πλειονότητα σουνιτική μουσουλμανική χώρα, η πλειοψηφία των αξιωματούχων του καθεστώτος Άσαντ, τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, είναι μειονοτικοί αλαουΐτες μουσουλμάνοι, οι οποίοι αποτελούν παραλλαγή του σιιτικού Ισλάμ.

Το Ιράν αποτελεί την «Μέκκα» του σιιτισμού στον πλανήτη. Στη συμμαχία των κυβερνήσεων Ιράν – Ιράκ – Συρίας εντάσσονται και η λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ, καθώς και οι ιρανόφιλοι σιίτες αντάρτες Χούδι της Υεμένης.

Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν νέους στόχους στην Συρίατην Πέμπτη, ανάμεσά τους περιοχές κοντά στην πόλη Ζισρ Αλ Σουγούρ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του «Στρατού της Κατάκτησης», συμμαχίας ένοπλων ισλαμικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων, ανάμεσά στις οποίες περιλαμβάνεται το Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό, με έδρα τον Λίβανο.

Τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 επιδρομές κατά θέσεων αυτών των ανταρτών σε πολλές περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, ανάμεσά τους και η ορεινή περιοχή της Ζαουΐγια, αλλά και στόχους νοτιότερα στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η επαρχία Ιντλίμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το καθεστώς της Δαμασκού, λόγω της εγγύτητάς της με το προπύργιό του στη Μεσόγειο, Λαττάκεια.

Οι δυνάμεις του «Στρατού της Κατάκτησης» προωθήθηκαν προς τις παράκτιες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας μετά τον Μάιο, εκδιώκοντας τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη του Ιντλίμπ και το Ζισρ Αλ Σουγούρ.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές έχουν ως στόχο έναν κατάλογο γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη της αεροπορικής εκστρατείας.

«Οι οργανώσεις αυτές είναι γνωστές και οι στόχοι επελέγησαν σε συντονισμό με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αντάρτες εκπαιδευμένους από τις ΗΠΑ πλήττει η Ρωσία»

Δύο ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία την Πέμπτη στόχευσαν στρατόπεδο εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών, οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί νωρίτερα από Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters διοικητής της ομάδας των ανταρτών.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζον ΜακΚέιν.

Ο Χασάν Χατζ Άλι, επικεφαλής της οργάνωσης Λίγουα Σουκούρ Αλ Τζαμπάλ, τόνισε ότι το στρατόπεδο που επλήγη βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ και δέχθηκε 20 πυραύλους σε δύο διαφορετικούς γύρους επίθεσεις.

Ο κ. ΜακΚέιν, από την πλευρά του, τόνισε, σε συνέντευξή του στο CNN, ότι τα χτυπήματα των Ρώσων έπληξαν μονάδα των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, την οποία υποστηρίζουν ενεργά οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα η CIA .