«Ανήσυχη» η Ουάσινγκτον για τις κινήσεις των αυτονομιστών στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές τονίζοντας πως οποιαδήποτε απόπειρα από μέρους τους να καταλάβουν κι άλλα εδάφη θα αποτελούσε μια «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

 

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κλιμάκωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία καθώς και τις αναφορές, ιδίως του ΟΑΣΕ, οι οποίες έκαναν λόγο για την προώθηση από τους αυτονομιστές, με την υποστήριξη των Ρώσων, μεγάλων οχηματοπομπών με βαρέα όπλα και άρματα μάχης», τόνισε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) του Λευκού Οίκου, η Μπερναντέτ Μίαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

ΕΕ: «Ανάγκη να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση εχθροπραξιών στην Ουκρανία»

 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη την μετακίνηση, την οποία κατέγραψε χθες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στρατιωτικών οχηματοπομπών και αρμάτων μάχης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.

 

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών», τόνισε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της η Μογκερίνι, καλώντας «όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

 

«Καλώ τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της ως προς αυτό, περιλαμβανομένης και της εμπόδισης οποιασδήποτε περαιτέρω κίνησης στρατιωτών, όπλων ή μαχητών από την επικράτειά της προς την Ουκρανία, καθώς και της απόσυρσης από την Ουκρανία όλων των στρατευμάτων, των όπλων και του εξοπλισμού υπό τον έλεγχό της, αλλά και να ασκήσει την επιρροή της για να εγγυηθεί ότι οι αυτονομιστές θα εφαρμόσουν με καλή πίστη τις υποχρεώσεις» που ανέλαβαν στο Μινσκ, προσέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ.

 

«Οι πιο πρόσφατες αναφορές της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία σχετικά με οχηματοπομπές στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, με έναν σημαντικό αριθμό βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και στρατιωτών χωρίς διακριτικά να κινούνται προς δυσμάς, αποτελεί μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη», υπογράμμισε η ίδια.

 

Οι πληροφορίες αυτές «προστίθενται στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στην περιοχή του Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας» του Σαββάτου προς Κυριακή, αλλά και στην «αριθμητική αύξηση των κινήσεων στρατευμάτων και εξοπλισμού την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε η Μογκερίνι.

 

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις περιοχές των αυτονομιστών, που καταδίκασαν το Κίεβο και η Δύση κρίνοντας ότι αντίκεινται στις συμφωνίες του Μινσκ τον Σεπτέμβριο, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται αδιαλείπτως, επτά μήνες αφότου ξέσπασε η σύγκρουση εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

«Πάνω από 40 άρματα μάχης και φορτηγά» εντοπίστηκαν να κινούνται σε έναν αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας στην ανατολική περιφέρεια της Μακιίβκα, ανέφεραν χθες παρατηρητές του ΟΑΣΕ που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την οποία είχαν συνάψει την 5η Σεπτεμβρίου το Κίεβο και οι αυτονομιστές.

 

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν το απόγευμα μια οχηματοπομπή να κατευθύνεται στο Ντονέτσκ, η οποία αποτελείτο από περίπου 20 στρατιωτικά φορτηγά χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, εκ των οποίων τα 14 ρυμουλκούσαν πυροβόλα προς την Μακιίβκα.