Ανοίγει… λογαριασμός για τα άδεια ταμεία

«Κουμπαράς» δημιουργείται για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η πτωτική πορεία των εσόδων σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

 

Το νέο Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από νέες αλλά και παλαιές πηγές χρηματοδότησης, θα αποτελέσει «μαξιλαράκι ασφαλείας» για το σύστημα.

 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα ταμεία κύριας ασφάλισης ξεκινούν τη χρονιά με «μαύρη τρύπα» 1,8 δισ. ευρώ και αναζητούν… ζεστό χρήμα. Την ίδια στιγμή μία σειρά προωθούμενων ρυθμίσεων -όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης και το πάγωμα των μειώσεων στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης- δημιουργούν οικονομικό κενό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

 

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό οι βασικές πηγές χρηματοδότησης θα είναι δύο:

 

1. Εσοδα από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας (π.χ. μεταλλεία, ορυχεία) και ενδεχομένως μελλοντικά από τους υδρογονάνθρακες.

 

2. Εσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και από συμβάσεις που θα υπογράφονται.

 

Παράλληλα στο τραπέζι έχει πέσει μια σειρά προτάσεων για συμπληρωματικές πηγές εσόδων. Για παράδειγμα συζητείται να κατευθύνεται στο Ταμείο τμήμα των εσόδων από πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (π.χ. ανασφάλιστοι εργαζόμενοι) αλλά και ένα μέρος από άλλες πηγές φορολογικών εσόδων.

 

«Δεν θα επιβαρύνουν»

Ενα στίγμα των αλλαγών έχει δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, κάνοντας αναφορά «σε συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπεζών».

 

Για να υπάρχει διαφάνεια το Ταμείο θα πρέπει να υποβάλλει ετήσιο απολογισμό, ενώ θα υπάρχει πενταετές σχέδιο δράσης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη και αφού προηγηθεί διαβούλευση των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. «Μοντέλο» για τις αλλαγές θα αποτελέσει το νορβηγικό κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο (Government Pension Fund Global), το οποίο έχει επενδύσει σε 82 χώρες. Βασικός γνώμονας των επενδύσεών του είναι να περιοριστεί το ρίσκο και για αυτό κυρίως αγοράζονται μικρά πακέτα μετοχών σε πολλές εταιρείες. Παράλληλα τηρούνται και «ηθικοί κανόνες» και δεν επενδύονται χρήματα σε εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα (π.χ. παιδική εργασία).

 

Πηγή: Έθνος