Ανοίγει ο «χορός» των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη

Από το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις με αφορμή την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

Στις 18:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο θα πραγματοποιήσουν οι ένστολοι· το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΘ. Στη Θεσσαλονίκη, ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα εν όψει των εγκαινίων της Έκθεσης το πρωί του Σαββάτου από τον Αντ.Σαμαρά.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμούς, στα μέτρα της ΔΕΘ θα συμμετάσχουν περίπου 4.000 αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα κι άλλες περιοχές της περιφέρειας, που σταδιακά καταφθάνουν στην πόλη. Την ώρα που θα είναι σε εξέλιξη οι πορείες, ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως επίσης μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου αναμένεται να στηθούν οδοφράγματα, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, πέριξ του ΑΠΘ κ.α. Από αέρος θα παρακολουθεί τις πορείες ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. 

 

 

Αναλυτικά: 

Το απόγευμα της Παρασκευής ανοίγει ο «χορός» των κινητοποιήσεων από τους αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες, οι οποίοι στις 18.00 θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία πιθανότατα προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Τη «σκυτάλη» παίρνουν το Σάββατο στις 18.00 ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, στην οποία θα συμμετέχουν και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Αριστοτέλους θα κάνει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

Κινητοποίηση στην Καμάρα και πάλι στις 18.00 θα πραγματοποιήσουν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην οποία θα συμμετέχουν και αντεξουσιαστές.
Επιπροσθέτως οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλούν σε «μια μαζική, ανεξάρτητη και αυτόνομη κινητοποίηση» όπως λένε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στην Αγία Σοφία.
Επίσης δεν αποκλείεται σε κινητοποιήσεις να προχωρήσουν το Σάββατο και οι φίλοι της ομάδας του ΑΡΗ.

Θα έχουν προηγηθεί στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό και η ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιω.Βελλίδης». Παρών στην ομιλία του Αντ.Σαμαρά θα είναι και ο Κώστας Καραμανλής.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος θα έχει στις 12:00 την Κυριακή συνάντηση με την διοίκηση της ΔΕΘ, ενώ στις 13:00 θα συναντηθεί με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο «Ιω.Βελλίδης».

Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 19:30 το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου θα απευθύνει ομιλία σε εκπροσώπους παραγωγικών φορών στο «Ιω.Βελλίδης» και την Κυριακή στις 13:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

 

Και τρεις αντιεισαγγελείς

 

Μάλιστα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υπέβαλε γραπτό αίτημα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διάθεση εισαγγελέων που θα εποπτεύουν τα αστυνομικά μέτρα της κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων την ημέρα των εγκαινίων, κάτι εντελώς περιττό αφού κάθε φορά η Εισαγγελία -που άλλωστε προΐσταται της αστυνομίας- μεριμνά για τα προβλεπόμενα.

Ετσι, χθες, ορίστηκαν τρεις αντεισαγγελείς Πρωτοδικών οι οποίοι θα επιβλέπουν τα αστυνομικά μέτρα από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και επίκαιρα σημεία γύρω από τη Διεθνή Εκθεση, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αστυνομικών Φρούριο και παλι η Θεσσαλονίκη. Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί, στα μέτρα για την 79η ΔΕΘ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη ανηφόρισαν χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, που επισκέφθηκε και τη Χαλκιδική, αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, που πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων με τους επιτελείς για τα αστυνομικά μέτρα της 79ης ΔΕΘ.

 

Προληπτικοί έλεγχοι

 

Προς το παρόν, οι Θεσσαλονικείς ζουν τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα στο πετσί τους, με τους εντατικούς προληπτικούς ελέγχους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ισχυρές δυνάμεις υπάρχουν επίσης από τώρα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, πέριξ της ΕΡΤ 3 και άλλων χώρων που θεωρούνται…
στόχοι.

Και, βέβαια, αν και επίσημη ανακοίνωση για τα μέτρα ώς χθες δεν είχε εκδοθεί, είναι αναμφισβήτητο ότι στη διάρκεια των προγραμματιζόμενων πορειών και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως των ΜΑΤ, θα αναπτυχθούν σε επίκαιρα σημεία, ενώ πάνω από την πόλη θα πετούν τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

 

Δείτε επίσης:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους επαγγελματοβιοτέχνες το Σάββατο

Και οι Σχολικοί Φύλακες στον χορό των κινητοποιήσεων