Ανθρωπιστική βοήθεια 3,7 εκατ. ευρώ στέλνει η Βρετανία στο Ιράκ

Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3,7 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Βρετανία στο Ιράκ για την ενίσχυση των αμάχων που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

 

Η εκταμίευση και η παραχώρηση της βοήθειας θα ακολουθήσει την αποστολή, την Τετάρτη, ομάδας βρετανών ειδικών για ανθρωπιστικά ζητήματα για να «εκτιμηθεί η κατάσταση επί του πεδίου», σύμφωνα με το υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης.

Αυτή η «αρχική βοήθεια» θα χορηγηθεί μέσω της διάθεσης 2 εκατ. λιρών σε ΜΚΟ οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να φροντίσουν να διατεθούν στους εκτοπισμένους πολίτες πόσιμο νερό, συστήματα και προϊόντα υγιεινής και απολύμανσης, απαραίτητα φάρμακα και βασικά είδη και σκεύη νοικοκυριού.
 

Σύμφωνα με το υπουργείο, θα προσφερθεί επίσης «προστασία για τα κορίτσια και τις γυναίκες, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, μέσω της ανάπτυξης  στους καταυλισμούς των προσφύγων και των εκτοπισμένων ομάδων του ΟΗΕ οι οποίες ειδικεύονται στην ασφάλεια και την προστασία». Αυτό θα εξασφαλιστεί με την προσφορά 1 εκατ. λιρών στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 

Στο διπλωματικό πεδίο, με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε ότι συνομίλησε το Σάββατο με τον ομόλογό του της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να συγκλίνουν στις «προσεγγίσεις τους όσον αφορά στην αστάθεια στο Ιράκ και στη σύνδεσή της με τη συριακή σύρραξη».

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Χέιγκ είχε αποκλείσει, σε αυτό το στάδιο, οποιαδήποτε βρετανική στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ.

Επιθέσεις κατά αστυνομικών 
 

Τις απανθρακωμένες σορούς δώδεκα αστυνομικών ανακάλυψαν οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Αλ Ισάκι στο βόρειο Ιράκ.

 

Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη με την υποστήριξη ένοπλων μελών φυλών. Η πόλη βρίσκεται στην επαρχία Σαλαχεντίν, μεγάλες πόλεις της οποίας, συμπεριλαμβανομένων της Τικρίτ και της Μπάιτζι, έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

 

Επίσης, εννέα αστυνομικοί σκοτώθηκαν το Σάββατο βόρεια της Βαγδάτης σε επίθεση με στόχο την οχηματοπομπή που μετέφερε τον επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης εγκλημάτων διαφθοράς.