Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα στους κατοίκους της Σερβίας

Ενα ζευγάρι με ένα νεογέννητο μωρό στο καρότσι διασχίζει την πύλη της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Σερβίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, μεταφέροντας ένα μεγάλο χαρτοκιβώτιο.

Θα ακολουθήσει μια μεσόκοπη κυρία που έρχεται να αφήσει μια τσάντα, ένας άντρας που θα φέρει τρεις κούτες με το αυτοκίνητό του. Η ροή του κόσμου είναι σταθερή. Οι υπάλληλοι της πρεσβείας παραλαμβάνουν τα πακέτα και τα μεταφέρουν στο εσωτερικό του νεοκλασικού, σε ένα δωμάτιο που κοντεύει να γεμίσει.

Από χθες το πρωί δεκάδες πολίτες, Ελληνες αλλά και Σέρβοι που ζουν στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται στην έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους δεκάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς της γειτονικής μας χώρας.

Ανάλογες κινήσεις έχουν οργανωθεί και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι δεσμοί με τη Σερβία, οικονομικοί αλλά κυρίως συναισθηματικοί, είναι ακόμα πιο ισχυροί. «Επικοινωνούν μαζί μας από όλη την Ελλάδα, ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει πώς μπορεί να βοηθήσει», λέει στην «Κ» η Ιρένα Σάρατς, εκπρόσωπος της σερβικής πρεσβείας για πολιτικά θέματα, τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης. «Πάντα στις δύσκολες στιγμές οι Ελληνες είναι δίπλα μας. Είναι αυτός ο ιδιαίτερος δεσμός που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες».

Οπως αναφέρει η κ. Σάρατς, τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους εξαιτίας των πλημμυρών. «Δεν ξέρουμε ακόμα πόσα σπίτια έχουν καταστραφεί. Θα περάσουν αρκετές ημέρες πριν να έχουμε σαφή εικόνα. Πάντως υπολογίζουμε ότι ο Δούναβης θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο του σε 2-3 ημέρες».

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται, εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός καλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν: στρώματα, ρουχισμό για ύπνο, αποσυναρμολογούμενα κρεβάτια, πάνες για μωρά και ηλικιωμένους, κάλτσες, εσώρουχα, φακούς, μπαταρίες για φακούς, είδη υγιεινής (χαρτί τουαλέτας, σαπούνι, χαρτοπετσέτες, μωρομάντιλα, υγρά μαντιλάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες), γαλότσες, νερό, κουβέρτες, αντισηπτικά, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, γάλα σε σκόνη και κονσέρβες. Επίσης έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Alpha Bank υπέρ των πλημμυροπλήκτων (αρ. λογαριασμού 112 00 2002 021470). Πληροφορίες στο www.embassyofserbia.gr.

 

Πηγή: Καθημερινή