Αντιμέτωπη με πρόστιμα κινδυνεύει να βρεθεί η Βρετανία

Η Βρετανία κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα αν αρνηθεί να καταβάλει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την 1η Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

«Ο νόμος επιβάλλει στα κράτη να καταβάλουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό την 1η Δεκεμβρίου. Αν αυτό δεν γίνει, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάτσεκ Ντομινίκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

«Αν η Βρετανία δεν καταβάλει τη συνεισφορά της την 1η Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της θα ρωτήσει τους λόγους της καθυστέρησης και θα αναμείνει την απάντηση. Κάποια στιγμή, θα αρχίσει να επιβάλει πρόστιμα», προειδοποίησε ο Ντομινίκ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ζήτησε την Παρασκευή από το Λονδίνο να κάνει μια πρόσθετη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ μετά την αναθεώρηση των οικονομικών δεδομένων της χώρας του, τα οποία έδειξαν πως η Βρετανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

 

«Δεν θα πληρώσω αυτόν τον λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι θα το κάνω, θα δει. Δεν πρόκειται να συμβεί», υπογράμμισε ο Κάμερον, ενώ χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» και «απαράδεκτο» το αίτημα αυτό.

 

Η δεύτερη από τις χώρες που αφορά το αίτημα αυτό, η Ολλανδία, καλείται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει μια πρόσθετη συνεισφορά ύψους 600 εκατ. ευρώ. «Είναι μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, θα εξετάσουμε από πού προκύπτει ο αριθμός αυτός, διότι όλα είναι πολύ μπλεγμένα», δήλωσε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Η Γαλλία και η Γερμανία αντίθετα θα εξοικονομήσουν αντίστοιχα 1 δισεκ. ευρώ και 780 εκατ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ μειώνεται.

 

Σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ με θέμα το αίτημα αυτό.

 

«Εξεπλάγην» από την αντίδραση του Κάμερον, σχολίασε ο Ντομινίκ, υπενθυμίζοντας ότι «τα στοιχεία για το ΑΕΠ τους δίνονται από τα κράτη μέλη στη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, τη Eurostat».

 

«Η καταβολή των συνεισφορών δεν μπορεί να υποστεί καθυστερήσεις», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

 

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Κάμερον να ζητήσει να ξεκινήσει συζήτηση για τους ίδιους τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο Ντομινίκ προειδοποίησε ότι «αυτό θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και κινδυνεύει να εγείρει θέμα για τις εκπτώσεις που λαμβάνει η Βρετανία».

 

«Η Βρετανία θα πάρει πίσω 500 εκατομμύρια ευρώ το 2015 χάρη στις εκπτώσεις αυτές», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.