Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό;

ΦΩΤΟ: REUTERS/ ALKIS KONSTANTINIDIS

ΦΩΤΟ: REUTERS/ ALKIS KONSTANTINIDIS

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, για τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και είναι γνωστό ότι θα είναι δομικός.

Η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική με αριθμητή τη δεύτερη αξιολόγηση και παρανομαστή τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Σε κάθε περίπτωση το διάστημα από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή είναι κρίσιμο.

Η δημοσιοποίηση των προεδρικών διαταγμάτων για τις αλλαγές στα υπουργεία, που έστειλε το Μαξίμου στο ΣτΕ πριν αυτά φτάσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που καθιστά και επίσημα «προσωρινούς» τους νυν υπουργούς και υφυπουργούς και η επιστροφή στις 14 Νοεμβρίου των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα (πρέπει να διαπραγματευτούν με τους νέους υπουργούς) «καίνε» τα όποια σενάρια για ανασχηματισμό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι αυτή ήταν η αρχική επιθυμία του πρωθυπουργού.

Η επιθυμία του Μαξίμου είναι οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν μετά την επίτευξη λύσης για το ΕΣΡ. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το τελευταίο είναι συνεχείς και το πιο πιθανό είναι να συνεχιστούν και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο εκτός κι αν υπάρξει κάποια αιφνίδια εξέλιξη.

Ως εκ τούτου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα. Αν βγει λευκός καπνός από τη Βουλή θα ακολουθήσει άμεσα η ανακοίνωση του ανασχηματισμού.