Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σκέψεις για χειρόφρενο στα ΙΧ το Πάσχα -Από τι θα εξαρτηθεί

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στο δόγμα της πρόληψης των γεγονότων και ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι θετικά, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει εφησυχασμός και γι’ αυτό υπάρχει στο τραπέζι η σκέψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα.

Την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως το Πάσχα οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς και ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τους εορτασμούς και το σούβλισμα του οβελία. Ουσιαστικά ο κ.Πέτσας φανέρωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την πασχαλινή έξοδο, τους συνωστισμούς σε εκκλησίες, σπίτια και ανοιχτούς χώρους.

Παράλληλα από την πλευρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά ενώ έστειλε το μήνυμα πως η κυβέρνηση μελετά ήδη το σχέδιο για τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, μετά το πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχει ένας ακόμα σκόπελος που πρέπει να αποφύγουμε και έχει να κάνει με τις ημέρες του Πάσχα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι άκρως ενθαρρυντικά, η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει την μάχη με την πανδημία και μπορούμε να διακρίνουμε το φως στην άκρη του τούνελ. Για να περάσουμε, όμως, απέναντι απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων και όχι χαλάρωση ύστερα από τα θετικά μηνύματα. Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε».

Σκέψεις για χειρόφρενο στα ΙΧ
Σύμφωνα με πληροφορίες στις συνεχείς συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας των ΙΧ τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα έχει πέσει στο τραπέζι, έχει συζητηθεί, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί τίποτα. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι αποφάσεις να ληφθούν την τελευταία στιγμή, αναλόγως με τη συμπεριφορά που δείξει ο κόσμος. Αν δηλαδή υπάρξει μαζική κίνηση των πολιτών, όπως το περασμένο Σαββατοκύριακο, τότε ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως αν αποφασιστεί το πλέον αυστηρό μέτρο, θα τεθεί σε εφαρμογή από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να αποφευχθεί ο συνωστισμός πριν και μετά την Ανάσταση και φυσικά την Κυριακή του Πάσχα για να μπει φρένο στις συναθροίσεις σουβλίσματος του οβελία.
Πάντως από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως όλα θα αποφασιστούν βάσει των συνθηκών που θα δημιουργηθούν.

Το τριπλό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. -Αγορά, εκκλησίες και… οβελίας
Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη σχεδιάσει ένα τριπλό σχέδιο για να μπορέσει να αποτρέψει το ενδεχόμενο συνωστισμού πολιτών κατά την αγορά των προϊόντων και των εδεσμάτων για το πασχαλινό τραπέζι. Ενδεικτικό είναι πως στη Βαρβάκειο Αγορά η είσοδο θα γίνεται ανά 10 πολίτες, από αυτή της οδού Αρμοδίου και η έξοδος από την οδό Αριστογείτονος. Όσοι βγαίνουν, τόσοι θα εισέρχονται, ενώ οι αστυνομικοί θα φροντίζουν για την τήρηση των αποστάσεων έξω από την αγορά.
Αστυνομικές περιπολίες θα γίνονται σε συνοικιακά κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ που θα αφορούν την τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους πολίτες. Παράλληλα οι αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια πωλητών και επιχειρηματιών από πιθανές ληστρικές επιθέσεις.

Σχέδιο εκκλησίες-Επιτάφιος-Ανάσταση
Προβληματισμός υπάρχει για νέα ενδεχόμενα αντάρτικα από πιστούς και ιερείς σε εκκλησίες την ημέρα του Επιταφίου και της Ανάστασης, μετά και τα γεγονότα σε Κουκάκι και Κέρκυρα. Γι αυτό θα ενισχυθούν οι περιπολίες έξω από ναούς, ενώ στελέχη άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούν διαδικτυακούς συνδέσμους όπου έχουν παρατηρηθεί μαζικά καλέσματα πιστών. Τ

Η επιχείρηση «σουβλιστό αρνί»
Οι περιπολίες των αστυνομικών αναμένεται να ενταθούν το Μεγάλο Σάββατο, την ημέρα της Ανάστασης, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα σε γειτονιές της Αττικής. Στόχος της επιχείρησης μαγειρίτσα και σουβλιστό αρνί είναι η διεξαγωγή ελέγχων στους δρόμους της πρωτεύουσας για τον εντοπισμό άσκοπων μετακινήσεων, και αποτροπής εσωτερικής-αστικής πασχαλινής «εξόδου».

Οπως φαίνεται λοιπόν η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων θα αποφασιστεί ανάλογα με το πως θα συμπεριφερθούν οι πολίτες. Αν συνεχίσουν να επιδεικνύουν την έως τώρα σοβαρή στάση τους και τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, τότε δεν θα ληφθούν άλλα και η χώρα αμέσως μετά το Πάσχα θα μπει στη δρόμο της σταδιακής άρσης.

Πηγή: iefimerida.gr