Απαλλακτικό βούλευμα για τον πρόεδρο και τον γ.γ. του ΔΣΘ

Απαλλακτικό βούλευμα εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), Νίκο Βαλεργάκη και Χρήστο Ράπτη, αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι αρνήθηκαν να χορηγήσουν στο ΣΔΟΕ -όπως αυτό ζητούσε- προσωπικά δεδομένα μελών του Συλλόγου, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών περί φοροδιαφυγής.

Οι καταγγελίες έφτασαν στο Σώμα το 2012 και αφορούσαν συγκεκριμένους δικηγόρους – μέλη του ΔΣΘ. Προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες, το ΣΔΟΕ ζήτησε στοιχεία για παραστάσεις και συμμετοχές των καταγγελλόμενων δικηγόρων σε δίκες, προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική εικόνα των εισοδημάτων τους.

Ο ΔΣΘ αρνήθηκε να συναινέσει στο παραπάνω αίτημα, ισχυριζόμενος ότι τα παραπάνω στοιχεία περιελάμβαναν και πληροφορίες πελατών των δικηγόρων κι ως εκ τούτου θεωρούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μάλιστα, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως αναφέρεται στο υπ΄ αριθμόν 1113/14 βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, η Αρχή έπειτα από αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΔΣΘ εξέδωσε τελικά γνωμοδότηση, με την οποία άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση των αιτούμενων πληροφοριών, πράγμα που έπραξε ο Σύλλογος.

Επειδή όμως είχε ήδη δρομολογηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος των κ. Βαλεργάκη και Ράπτη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κλήθηκε να αποφασίσει για την παραπομπή τους ή όχι σε δίκη. Με βούλευμα που δημοσίευσε αποφάσισε τελικά να τους απαλλάξει των κατηγοριών.

«Προασπιζόμαστε εξ ορισμού τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν μπορούμε να δημοσιοποιούμε κατά βούληση και αυθαίρετα τα προσωπικά δεδομένα» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΔΣΘ Νικ. Βαλεργάκης.