Απαραίτητος ένας Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Tην ανάγκη ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor) που θα ενώνει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία συνομολόγησαν ο εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών στην υπουργική διάσκεψη της Βουδαπέστης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη διασύνδεση του τομέα φυσικού αερίου των χωρών της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης (CECEC). Eκ μέρους της Ελλάδας την κοινή δήλωση υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Στη κοινή δήλωση τα τέσσερα μέρη επισημαίνουν ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας σε ανταγωνιστικές τιμές μπορούν να υποστηριχθούν από την ανάπτυξη του «Κάθετου Διαδρόμου», ο οποίος θα λειτουργεί αμφίδρομα και χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB) και την κατασκευή του αγωγού BRUA (Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουγγαρία – Αυστρία).

Η συμφωνία της Βουδαπέστης επιτρέπει την εκκίνηση της επεξεργασίας όλων των ρυθμιστικών και τεχνικών πτυχών του έργου. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να επιταχύνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εναρμονιστεί το χρονοδιάγραμμα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατανομής της δυναμικότητας του «Κάθετου Διαδρόμου».

Το έργο προσθέτει ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας πολλαπλασιάζεται όπως και τα δυνητικά οφέλη για την οικονομία, τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα ενισχύεται η γεωπολιτική σημασία της χώρας.