Απέρριψε το αίτημα Ρωμανού ο Αρειος Πάγος

Aπορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η υπεράσπιση του 21χρονου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού κατά του απορριπτικού βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά.

 

Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πειραιά.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών, όπου εισήχθη μέσω της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων.

 

Ο συνήγορος του 21χρονου, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας το πρωί στο Mega, επανέλαβε ότι το «βραχιολάκι» είναι μία καλή λύση και που έχει γίνει ήδη αποδεκτή από την πλευρά Ρωμανού.

 

Ο Ν. Ρωμανός αποδέχεται μεν το «βραχιολάκι» (που χρειάζεται όμως 1-2 μήνες για την εφαρμογή του), αλλά προειδοποιεί και με απεργία δίψας, τη στιγμή που η υγεία του είναι κλονισμένη, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία για την εξ αποστάσεως φοίτηση με ηλεκτρονική παρακολούθηση, καθώς θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό της εκπαιδευτικής άδειας που ήδη παίρνουν άλλοι κρατούμενοι.

 

Ιωαννίδης-Σκανδάμης: Από τις οριακές η περίπτωση Ρωμανού

Οι πρώην γενικοί γραμματείς αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιάννης Ιωαννίδης και Μαρίνος Σκανδάμης, προέβησαν σήμερα σε κοινή δήλωση για τον Νίκο Ρωμανό.

 

Η δήλωση έχει ως εξής:

 

«Έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου, με όση δύναμη διαθέταμε, πιστεύουμε βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μάς ξεπερνάει όλους.

 

Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία.

 

Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα.

 

Η Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».

 

Με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα – απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον – θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της Ανάπτυξης».