Απίστευτο! Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να μην μεταφερθούν πρόσφυγες στην Τουρκία

metanastes23

Στον αέρα απειλείται να τιναχθεί για μία ακόμα φορά η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ.

Η διαδικασία επανεισδοχής περίπου 150 μεταναστών στην Τουρκία μέσω Μυτιλήνης ξεκίνησε σήμερα το πρωί μετ’ εμποδίων.

Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα, εμποδίζοντας το πλοίο “Λέσβος” της εταιρείας «Τουργιόλ», στο οποίο έχουν επιβιβαστεί 45 μετανάστες προκειμένου να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Με παρέμβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος, οι τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ο τέταρτος ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δυο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της επανεισδοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Τελικά, το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» αναχώρησε για το λιμάνι της πόλης Δικελί, απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, με 45 μετανάστες. Μαζί τους και ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη, αλλά και ομάδα ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης. Η εθνική καταγωγή και των 45 είναι από το Πακιστάν.

Η σημερινή δεύτερη διαδικασία της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία δεν ολοκληρώθηκε όμως. Η δεύτερη της φάση ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με το πλοίο «Τέρα Τζετ», το οποίο μεταφέρει, από την Κω και τη Σάμο, 80 συνολικά μετανάστες. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10 το πρωί και οι επιβαίνοντες σε αυτό θα μετεπιβιβασθούν συνοδεία Αστυνομικών της Frontex στο πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» προκειμένου να μεταφερθούν και αυτοί στο Δικελί της Τουρκίας.

Και αφίξεις

Σημειώνεται ότι την ώρα που, από τη Μυτιλήνη αναχωρούσε το πλοίο «Λέσβος» με τους 45 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 60 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.