Απίστευτο πογκρόμ: Πάνω από 50.000 έχει «αποκεφαλίσει» ο Τ. Ερντογάν

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε ένα απίστευτο κυνήγι κεφαλών έχει επιδοθεί το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν τέσσερις μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Σαν έτοιμος από καιρό ο Σουλτάνος διώκει χιλιάδες «αντιφρονούντες» ενώ επαπειλείται ο στρατιωτικός νόμος πάνω από τα κεφάλια των Τούρκων. Εκτιμάται ότι πάνω από 50.000 υπάλληλοι έχουν απομακρυνθεί από τις δουλειές τους στο Δημόσιο με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την Παιδεία.

Εκεί έχουν διωχθεί 15.200 εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε δημόσια σχολεία καθώς και 21.000 από την ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά τους κοσμήτορες τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Πρόκειται για ένα απίστευτο πογκρόμ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που ήρθε να προστεθεί σ’ αυτό στον στρατό και τη δικαιοσύνη με λίστες που υπήρχαν πριν το πραξικόπημα και ενεργοποιήθηκαν αμέσως.

Η Τουρκία απομάκρυνε επίσης 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.
Με την υπόνοια και μόνο ότι είναι συμπαθούντες προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν καρατομούνται με συνοπτικές διαδικασίες και απειλούνται και με κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της θανατικής ποινής.

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απομακρύνονται από τις κρατικές υπηρεσίες μετράται πλέον σε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Από τις τάξεις του στρατού, της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), αλλά ακόμη και από τον κλάδο της δημόσιας υγείας γίνονται μαζικές απολύσεις. Ταυτόχρονα, ενώ ο τουρκικός λαός πανηγυρίζει για τη νίκη της δημοκρατίας επί των επίδοξων μιλιταριστών δικτατόρων, ο Ερντογάν ανακαλεί άδειες τηλεοπτικών και ραδιοφονικών σταθμών που είχαν εκδηλώσει τάσεις συμπάθειας προς τον Γκιουλέν.

Οι νεκροί

Σοκαριστικά είναι τα γραφήματα που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια που ο τουρκικός στρατός είχε βγει στους δρόμους.

Μάλιστα τα φιλοκυβερνητικά μέσα προχωρούν σε διαχωρισμό των νεκρών κάνοντας λόγο για μάρτυρες και προδότες.

Ενδεικτικό είναι πως στους μάρτυρες περιλαμβάνονται 173 πολίτες, 62 αστυνομικοί και 5 στρατιώτες που αντέδρασαν στους πραξικοπηματίες, ενώ υπάρχουν και 24 νεκροί «προδότες».