Από κόσκινο οι αγορές τίτλων στο εξωτερικό άνω των 500.000 ευρώ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Να ελεγχθούν οι κεφαλαιακές ροές προς το εξωτερικό προ των capital controls αλλά και ευρύτερα οι κινήσεις κεφαλαίων με αλγεβρική διαφορά (αγορές- πωλήσεις) πάνω από 500.000 ευρώ από χρηματιστηριακές πράξεις σε μετοχές, ομολόγα και αμοιβαία κεφάλαια σε Ελλάδα και εξωτερικό από πελάτες χρηματιστηριακών λογαριασμών και συνδικαιούχους αυτών, ζήτησαν με νέα επιστολή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Η επιστολή απευθύνεται, όπως και πριν από οκτώ μήνες, προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες και ξένες χρηματιστηριακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακές πηγές, οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν να δοθούν στοιχεία για συγκεκριμένες συναλλαγές πελατών του για ορισμένο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ζητήσει να ανακοινώνονται οι διαφορές αγορών – πωλήσεων) που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ σε συναλλαγές που έγιναν σε μετοχές, ομόλογα (ελληνικά και ξένα) και αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων που έγιναν στο εξωτερικό κατά την περίοδο 1η Ιουνίου 2014 έως 30 Ιουνίου 2015 (δηλαδή προ capital controls).

Για παράδειγμα, εάν κάποιος είχε πραγματοποιήσει αγορές 500.000 ευρώ και πωλήσεις 300.000 ευρώ, τότε η διαφορά είναι 200.000 ευρώ (κάτω των 500.000 ευρώ) δεν υπόκεινται σε αναφορά και έλεγχο. Εάν κάποιος, για παράδειγμα, έχει πραγματοποιήσεις αγορές ύψους 600.000 ευρώ και πωλήσεις 100.000 ευρώ και έχει μεταφέρει τα λεφτά σε ξένες χρηματιστηριακές πλατφόρμες τότε θα πρέπει να ελέγχεται (αναφέρεται το όνομα στη λίστα που ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς).

Οι συναλλαγές αφορούν κατηγορίες όπως μετοχές ή ETF’s που είναι εισηγμένα σε αγορές του εξωτερικού, μερίδια αλλοδαπών ΟΣΕΚΑ, κατηγορία διαχείρισης διαθεσίμων που διατίθενται στην Ελλάδα αλλά και ομόλογα τοιυ εξωτερικού, κρατικά ή εταιρικά.

Oπως το 2010 

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι και παλαιότερα υπήρχαν αντίστοιχες εισαγγελικές αποφάσεις για τις περιόδους από τα μέσα του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο 2014 με στόχο να καταγραφούν ποιοι είχαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων στα πλαίσια της αναζήτησης «μαύρου χρήματος» για φορολόγηση είτε για έλεγχο. Με τον έλεγχο θέλουν οι εισαγγελείς να διερευνήσουν αν έφυγαν από την Ελλάδα κεφάλαια μέσω αγοράς συγκεκριμένων τίτλων στο εξωτερικό και τα οποία δεν πέρασαν από το τραπεζικό σύστημα και δεν έχουν καταγραφεί στις εκροές της ΤτΕ. Θα διαπιστωθεί αν τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα, επαρκώς δικαιολογημένα και φορολογημένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με χρηματιστηριακές πληροφορίες, στα τελευταία έγγραφα γίνονται διευκρινίσεις προς τις χρηματιστηριακές και για τους συνδικαιούχους των χρηματιστηριακών λογαριασμών και εάν και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι κεφαλαίων.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι οι εντολές αυτές ναι μεν είναι συμβατές και με το διεθνές δίκαιο και τη χρηματιστηριακή πρακτική, αλλά ουσιαστικά αποτελούν ακόμη ένα εμπόδιο στις διεθνείς επενδύσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ενστάσεις για τους συνεχείς ελέγχους εκφράζουν και ΑΕΠΕΥ που διαχειρίζονται προσωπικά χαρτοφυλάκια επενδυτών και είχαν στραφεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια σε νομότυπες επενδύσεις στο εξωτερικό. Εκτός από τον στόχο της φορολόγησης, οι έλεγχοι έχουν ως βασικό στόχο και την επιστροφή πολλών κεφαλαίων που βγήκαν στο εξωτερικό προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν φαίνεται ότι θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, ούτε θα επιστρέψουν πολλά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Εξαιρούνται οι θεσμικοί

Οι συναλλαγές που έκαναν οι εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί επενδυτές εξαιρούνται από τους ελέγχους που ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Σύμφωνα με το έγγραφο υπόκεινται σε αναφορά και έλεγχο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα εσωτερικού, δηλαδή ιδιώτες επενδυτές και επιχειρήσεις.

Πηγή: Ημερησία