Απόφαση ανάσα για τους μαθητές – Ψαλίδι 50% στην Τράπεζα Θεμάτων

Τη μείωση της εξεταστέας ύλης, που περιέχεται στην Τράπεζα Θεμάτων, έως και 50% για κάποια μαθήματα της Α’ και της Β’ Λυκείου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς -όπως είπε- δέχτηκε «ασφυκτικές πιέσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα, διότι οι μαθητές φορτώθηκαν πολύ και έτρεχαν στα φροντιστήρια», ενώ έκανε και τις τελικές προτάσεις για τις αλλαγές στο δημοτικό σχολείο.

 

Κατόπιν αυτού ο υπουργός ανακοίνωσε τη διακοπή τροφοδότησης της Τράπεζας Θεμάτων για το τρέχον σχολικό έτος και τον περιορισμό του αριθμού των θεμάτων ανά μάθημα για την Α’ και Β’ Λυκείου.

 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε από 21 Ιανουαρίου 2015, ημερομηνία έναρξης του β’ τετραμήνου, να διακοπεί η τροφοδότηση της Τράπεζας Θεμάτων με νέα θέματα. Οπως τονίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των θεμάτων σε κάποια μαθήματα κρίνεται υπερβολικά μεγάλος, μέχρι τις 21 του μήνα θα εξορθολογιστεί ο αριθμός των θεμάτων, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθήματος, τη διδακτέα ύλη και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας.

 

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η διαδικασία αυτή μπορεί να προχωρήσει με μια διαπιστωτική πράξη, αφού δεν υπάρχουν διαφωνίες για τη μείωση της ύλης.Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν χθες από τον ίδιο τον υπουργό, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε στην ομιλία του: «Πολλοί πίστευαν ότι οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις καταργούν όλο αυτόν τον προγραμματισμό, αυτοί που τα πιστεύουν αυτά έχουν νοοτροπία χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι παλαιότατοι. Εμείς πιστεύουμε ότι στα όρια βέβαια του νόμου και του Συντάγματος όλες οι προγραμματισμένες εργασίες που έχουν τα υπουργεία και γενικότερα η διοίκηση πρέπει απρόσκοπτα να ολοκληρώνονται και υπό την έννοια αυτή συγκαλέσαμε το σημερινό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τον προγραμματισμό που είχαμε κάνει από τον Νοέμβριο».

 

Δέσμευση

Αναφερόμενος στη μείωση της ύλης στην Τράπεζα Θεμάτων, τόνισε ότι «είναι υπεσχημένη δέσμευσή μας και την εφαρμόζουμε καταθέτοντας σήμερα τη σχετική πρόταση και πιστεύω ότι η σχετική ύλη που σήμερα διαμορφώνεται θα είναι παραδοτέα τις επόμενες εβδομάδες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετά τις εκλογές».

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Παιδείας, αυτήν τη στιγμή στα θέματα που υπάρχουν στην Τράπεζα Θεμάτων παρατηρούνται επαναλήψεις και ασάφειες, ενώ αντλούνται θέματα από μη σημαντικά τμήματα της ύλης, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται μηχανιστική μάθηση (αποστήθιση), να ακυρώνεται μερικώς η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου και να οδηγείται μεγάλο μέρος μαθητών στα φροντιστήρια.

 

Για παράδειγμα: Για το μάθημα Φιλοσοφία της Β’ Γενικού Λυκείου, που διδάσκεται δύο ώρες εβδομαδιαίως, η Τράπεζα περιέχει 299 θέματα. Στο συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούσε με περίπου 70 θέματα να καλυφθεί επαρκώς το σύνολο της διδακτέας ύλης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε σχέση με πολλά άλλα μαθήματα της Β’ τάξης, όπως για παράδειγμα στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, μάθημα που διδάσκεται δύο ώρες την εβδομάδα και το οποίο έχει 420 θέματα στην Τράπεζα, ενώ θα επαρκούσαν 200 θέματα. Τα ίδια ισχύουν και για μαθήματα όπως η Φυσική, η Νέα Ελληνική Γλώσσα, η Ιστορία και οι Κοινωνικές Επιστήμες.

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, θα πρέπει μέχρι την 21η του μήνα να ολοκληρωθεί -όπου δεν έχει γίνει αυτό- η κάλυψη του συνόλου της διδακτέας ύλης. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του Μαρτίου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και αναπροσαρμογές, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένων ή ασαφών θεμάτων αλλά και τα ζητούμενα των θεμάτων να σχετίζονται απόλυτα με τις οδηγίες διδασκαλίας. Τέλος, τα θέματα να ταξινομηθούν κατά κεφάλαιο ή κατά διδακτική ενότητα, ώστε να είναι ευχερέστερη η αξιοποίησή τους κατά τη διδασκαλία.

 

Πηγή: Έθνος