Αποκαλυπτικό διάγραμμα για το πρωτογενές πλεόνασμα και τους υπεραισιόδοξους στόχους

ΦΩΤΟ: 123RF/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: 123RF/ΑΡΧΕΙΟΥ

«Με αισιόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να δαμάσουν το ελληνικό χρέος» είναι ο τίτλος του άρθρου του Bloomberg, που περιγράφει την πρόταση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που συζητήθηκε στο χθεσινό Eurogroup.

Το Bloomberg, που έχει στη διάθεσή του το εν λόγω έγγραφο, αναφέρει ότι το βασικό σενάριο της ανάλυσης των Ευρωπαίων είναι υπερβολικά αισιόδοξο, καθώς προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για τις επόμενες δεκαετίες, σενάριο που το ΔΝΤ περιγράφει ως «φαντασία».

Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ δεν περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5%, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το επίπεδο αυτό μέχρι το 2040.

To γράφημα, στην κόκκινη στήλη αναφέρει το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και στην γαλάζια στήλη τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Οπως φαίνεται, από το 2018 και μέχρι το 2030 η χώρα πρέπει να έχει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% προκειμένου να μην μπαίνει σε εφαρμογή ο αυτόματος «κόφτης», στόχος ιδιαίτερα δύσκολος. Επίσης, την επόμενη τριετία είναι υψηλές οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και πέφτουν από το 2019 και ύστερα.

Χθες το πρακτορείο έγραφε:

Η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο που ζητούν οι ευρωπαίοι, το σχέδιο που περιλαμβάνει δεσμεύσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει και που αναβάλλει μια ελάφρυνση του χρέους. Η έμμεση απειλή αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις είναι δικαιολογημένη, γράφει το Bloomberg.

Ουσιαστικά, τόσο οι ευρωπαίοι όσο και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν κατά βάθος ότι η συμφωνία την οποία επεξεργάζονται δεν θα προχωρήσει. Το πνεύμα στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες θυμίζει ένα παλιό ανέκδοτο για την Σοβιετική Ένωση: «Προσποιούμαστε ότι δουλεύουμε και προσποιούνται ότι μας πληρώνουν».

Υπο το πρίσμα αυτής της συμφωνίας, η Ελλάδας συναινεί σε μια σειρά νέων φορολογικών περικοπών, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων έκτακτης ανάγκης τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα όταν χρειάζεται έτσι ώστε να υπάρχει επίτευξη και διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Και η ευρωζώνη λέει: «Αυτό θα τα κάνει όλα μια χαρά».

Όπως λέει το ΔΝΤ, αυτή η προσέγγιση δεν είναι αξιόπιστη. Ο δημοσιονομικός στόχος είναι πολύ υψηλός. Η προβλεπόμενη δημοσιονομική συμπίεση θα βλάψει αντί να βοηθήσει την οικονομία. Δεν περιμένουμε Ελλάδα να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρει η επιστολή.

Κάνει λόγο για προσχηματική συμφωνία και επιμένει ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ένα στοιχείο της ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο όμως αντιστέκεται η Γερμανία και πολλοί άλλοι.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, γράφει το Bloomberg, αυτό που ζητάει το ΔΝΤ δεν είναι ένα σχέδιο για να την γλιτώσει η Ελλάδα. Το χάος που υπάρχει στα οικονομικά της χώρας είναι δικό τους δημιούργημα και οι Έλληνες έχουν πληρώσει το τίμημα με την κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Και πρέπει να τεθούν πιο ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι, όπως προτείνει το ΔΝΤ, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το οποίο και πάλι θα επιβάλλει λιτότητα σε μια χώρα που έχει ήδη υποφέρει πολύ. Αλλά ακόμα και αυτός ο στόχος που είναι χαμηλότερος και πάλι δεν θα κάνει το χρέος βιώσιμο. Μόνο με ελάφρυνση του χρέους θα λυθεί το ζήτημα.

Για πολλούς μήνες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης με ηγέτη την Γερμανία λόγω εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών αρνούνται την αναπόφευκτη πραγματικότητα. Η Ελλάδα σύντομα θα πρέπει να αποπληρώσει τα χρέη της. Όσο το θέμα δεν λύνεται η απειλή μιας ακόμα οικονομικής κρίσης θα εμποδίζει τις προοπτικές της Ευρώπης. Το ΔΝΤ έχει δίκιο να λέει: «Ως εδώ και μη παρέκει».