Αποκαλύψεις-σοκ από τη Bild: «Μή ικανός για πτήση» ο 28χρονος Λούμπιτς

Ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus A320 της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς υπέφερε πριν από έξι χρόνια από σοβαρή κατάθλιψη και έκτοτε βρισκόταν υπό τακτική ιατρική παρακολούθηση, αποκαλύπτει σήμερα η γερμανική εφημερίδα “Bild”, η οποία υποστηρίζει επίσης πως ο κυβερνήτης του αεροπλάνου, ο οποίος βρισκόταν έξω από το πιλοτήριο στη διάρκεια της καθοδικής πορείας του Airbus στις γαλλικές Άλπεις, επιχείρησε να παραβιάσει την πόρτα του πιλοτηρίου με ένα τσεκούρι.

 

Ο συγκυβερνήτης πέρασε “ένα βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο” το 2009 και είχε ακολουθήσει ψυχιατρική θεραπεία, υποστηρίζει η εφημερίδα βασιζόμενη σε έγγραφα της γερμανικής αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών (Luftfahrtbundesamt, LBA).

 

Έκτοτε ο νεαρός άνδρας ακολουθούσε “ιδιαίτερη και τακτική ιατρική” θεραπεία, συνεχίζει η εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει πως οι πληροφορίες αυτές διαβιβάσθηκαν στην LBA από τη Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings.

 

Ο επικεφαλής της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Κάρστεν Σπορ δήλωσε χθες, Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, πως ο Αντρέας Λούμπιτς είχε διακόψει “για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα” την εκπαίδευσή του ως πιλότου την οποία είχε αρχίσει το 2008.

 

Στη συνέχεια είχε επαναλάβει και ολοκληρώσει κανονικά την εκπαίδευσή του, πριν αρχίσει το 2013 να πετάει με τα Airbus A320.

 

Σύμφωνα με την “Bild”, την εποχή που είχε διακόψει την εκπαίδευσή του, έπασχε “από κατάλθιψη και κρίσεις άγχους”.

 

Ένας ψυχολόγος θα εξετάσει σήμερα τα ντοκουμέντα της αρχής επίβλεψης των αερομεταφορών, υποστηρίζει ακόμη η γερμανική εφημερίδα.

 

Στη συνέχεια θα ντοκουμέντα αυτά θα παραληθφούν από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, οι οποίες πρόκειται να τα διαβιβάσουν στους γάλλους ερευνητές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Η “Bild” αναφέρει επίσης, επικαλούμενη πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, πως την ώρα που ο συγκυβερνήτης οδηγούσε το αεροπλάνο προς το έδαφος για λόγους που είναι ακόμη άγνωστοι, ο κυβερνήτης της πτήσης χρησιμοποίησε ένα τσεκούρι που βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο για να επιχειρήσει να παραβιάσει τη θωρακισμένη πόρτα του πιλοτηρίου, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, και να προσπαθήσει να εμποδίσει την καταστροφή.

 

Μία εκπρόσωπος της Germanwings είπε στην “Bild” πως ένα τσεκούρι βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο. Το εργαλείο αυτό “αποτελεί μέρος του εξοπλισμού ασφαλείας ενός A320”, δήλωσε.

 

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει τα τελευταία τριάντα λεπτά όπως έχουν καταγραφεί στο «μαύρο κουτί».

 

 • Οι πιλότοι συνομιλούν σε φυσιολογικό και χαρούμενο κλίμα τα πρώτα 20 λεπτά από τα 30 συνολικά που είναι καταγραμμένα στο «μαύρο κουτί».
 • Ο πιλότες ενημερώνει το συγκυβερνήτη για την προσγείωση στο Ντίσελντορφ και οι απαντήσεις του Lubitz είναι κοφτές
 • Ο πιλότος ζητάει από τον συγκυβερνήτη να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους
 • Ακούγεται η καρέκλα που κινείται και ο θόρυβος από την πόρτα που κλείνει, ενώ ο πιλότος πιθανότατα πηγαίνει στην τουαλέτα
 • Λίγο αργότερα ο Andreas Lubitz ενεργοποιεί το σύστημα προσγείωσης.
 • Ο πιλότος ακούγεται επανειλημμένα να ζητάει να μπει μέσα στην καμπίνα.
 • Χτυπάει την πόρτα του πιλοτηρίου. Δεν παίρνει καμία απάντηση, αλλά μέσα στο πιλοτήριο ακούγεται η αναπνοή του συγκυβερνήτη.
 • Ο Πύργος Ελέγχου της Μασσαλίας ακούγεται επανειλημμένα να προσπαθεί να επικοινωνήσει με την καμπίνα.
 • Ο Πύργος Ελέγχου ζητά από το πιλοτήριο να εισάγει τον κωδικό 7700 στον αναμεταδότη. Δεν λαμβάνει καμία απάντηση και το αεροπλάνο παίρνει προτεραιότητα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα για έκτακτη προσγείωση.
 • Ο Πύργος Ελέγχου ζητάει από τα άλλα αεροσκάφη να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με το αεροπλάνο της Germanwings μέσω ραδιοφώνου. Καμία απάντηση.
 • Ακούγονται συναγερμοί. Το αεροπλάνο είναι κοντά στο έδαφος και μετά ακούγονται δυνατοί θόρυβοι, που δείχνουν ότι κάποιος προσπαθεί να κλωτσήσει την πόρτα για να μπει μέσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος προσπάθησε να σπάσει την πόρτα με τσεκούρι αλλά δεν τα κατάφερε διότι αυτή ήταν ατσάλινη.
 • Ενας θόρυβος ακούγεται ακριβώς πριν την συντριβή. Πιθανότα το αεροπλάνο προσκρούει κάπου, πριν συντριβεί στην βουνοπλαγιά.
 • Ο Πύργος Ελέγχου δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ανησυχίας. Ο συγκυβερνήτης δεν απάντησε ποτέ.

 

Σχέδιο

 

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδόθηκε χθες, το σύστημα αυτόματου πιλότου του Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germanwings που συνετρίβη την Τρίτη στις γαλλικές Άλπεις είχε ρυθμιστεί προκειμένου το επιβατικό αεροσκάφους να πραγματοποιήσει κάθοδο στα 100 πόδια, το χαμηλότερο δυνατό ύψος, πριν από τη μοιραία συντριβή του. Τα στοιχεία δημοσιοποίησε η υπηρεσία παρακολούθησης των αερομεταφορών FlightRadar24.

 

Γάλλοι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο 28χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Αντρέας Λούμπιτς κλειδώθηκε στο πιλοτήριο του Airbus και ρύθμισε τον αυτόματο πιλότο του Airbus ώστε αυτό να αρχίσει καθοδική πορεία 3.000 ποδών ανά λεπτό, από τα 38.000 πόδια.

 

Η διαδικτυακή υπηρεσία FlightRadar24 ανακοίνωσε ότι βάσει των δεδομένων παρακολούθησης που αναλύθηκαν, προκύπτει το συμπέρασμα ότι κάποιος παρενέβη στο σύστημα του αεροσκάφους και μετέβαλε το ύψος δίνοντάς του στην ελάχιστη δυνατή ρύθμιση, δηλαδή τα 100 πόδια. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε υψόμετρο 6.000 ποδών.

 

«Μεταξύ 09:30:52 και 09:30:55 μπορείτε να δείτε ότι η ρύθμιση του αυτόματου πιλότου άλλαξε χειροκίνητα από τα 38.000 πόδια στα 100 πόδια και 9 δευτερόλεπτα αργότερα το αεροσκάφος άρχισε την καθοδική του πορεία, πιθανόν με τη ρύθμιση “ανοικτής κατάβασης” του αυτόματου πιλότου», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε ο Φρέντρικ Λίνταλ, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας παρακολούθησης.

 

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι απέστειλε τα δεδομένα σε Γάλλους ερευνητές κατόπιν αιτήματός τους.

 

Εν τω μεταξύ ερευνάται αν ο συγκυβερνήτης ακολούθησε το σενάρια μιας ταινίας πο προβλήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία και το οποίο έκανε λόγο για ένα πιλότο που κλείδωσε τον συνάδελφό του έξω από το πιλοτήριο και συνέτριψε το αεροσκάφος. Στην ταινία φαίνεται ακόμη ο κυβερνήτης να χτυπά την πόρτα και να μην του ανοίγει.

 

Τι έγινε

 

Την τραγική αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του Boeing της Germanwings ήταν εκείνος που έριξε το αεροσκάφος στις Άλπεις έκανε το μεσημέρι ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, ο οποίο προΐσταται των ερευνών για τα αίτια που προκάλεσαν τη συντριβή και τον θάνατο των 150 ανθρώπων.

 

Ο Γάλλος δικαστικός έδωσε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα τελευταία 30 λεπτά της πτήσης, την έξοδο του κυβερνήτη από το πιλοτήριο και την κάθοδο προς τον θάνατο. Μετά τις αρχικές διαρροές ότι ο συγκυβερνήτης είχε μείνει μόνος του στο πιλοτήριο ο εισαγγελέας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώνοντας το γεγονός.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ όλα πήγαιναν καλά στην πτήση ο κυβερνήτης έχοντας αρχίσει τις συνεννοήσεις με τον πύργο ελέγχου της Μασσαλίας για την προσγείωση, σηκώνεται από τη θέση του και βγαίνει από το cockpit, παραχωρώντας τον έλεγχο του αεροσκάφους.

 

Δευτερόλεπτα αργότερα και ενώ ο κυβερνήτης έχει κλείσει πίσω του την ειδική πόρτα ασφαλείας ο συγκυβερνήτης προγραμματίζει τον αυτόματο πιλότο για κάθοδο. Όπως είπε ο εισαγγελέας από εκείνη τη στιγμή και μετά στο πιλοτήριο επικρατεί απόλυτη σιγή και ακούγεται μόνο η αναπνοή του συγκυβερνήτη, που είναι κανονική και δεν αφήνει αμφιβολίες για την κατάσταση της υγείας του.

 

Σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές λίγα λεπτά μετά ο κυβερνήτης επιστρέφει και επιχειρεί μέσω του ειδικού κωδικού να ανοίξει την πόρτα ασφαλείας. Ωστόσο αυτή είναι κλειδωμένη, ενώ ο συγκυβερνήτης έχει φροντίσει να απενεργοποιήσει και το σύστημα που δίνει τη δυνατότητα μέσω ενός επιπλέον κωδικού στον κυβερνήτη να ανοίξει την πόρτα σε χρόνο 5 δευτερολέπτων.

 

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας περιγράφει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τους ήχους που ακούγονται έξω από το πιλοτήριο καθώς είναι εμφανής η προσπάθεια του πιλότου να ανοίξει την πόρτα χτυπώντας τη με δύναμη.

 

Λίγα λεπτά αργότερα οι επιβάτες έχουν αντιληφθεί ότι το αεροσκάφος χάνει ύψος και στον καταγραφέα του μαύρου κουτιού ακούγονται φωνές και ουρλιαχτά. Ακολουθεί ο συναγερμός διάρκειας 30 δευτερολέπτων που προειδοποιεί ότι το αεροσκάφος πλησιάζει επικίνδυνα στο έδαφος, ενώ ο πύργος ελέγχου της Μασσαλίας καλεί συνεχώς το πιλοτήριο του αεροσκάφους χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση μέχρι που οι ελεγκτές χάνουν από τα ραντάρ το στίγμα του αεροσκάφους.

 

Αξίζει, πάντως,να σημειωθεί ότι η Ένωση Πιλότων Cockpit αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η συντριβή του αεροσκάφους να μην οφείλεται σε αυτοκτονία του συγκυβερνήτη.

 

«Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, δεν μπορούσαμε ως τώρα να το φανταστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γιεργκ Χάντβεργκ και πρόσθεσε ότι στην ιστορία της αεροπλοΐας έχουν υπάρξει κι άλλα κρούσματα αυτοκτονιών. «Πρέπει να περιμένουμε το τελικό πόρισμα. Βεβαίως αρκετά συνηγορούν υπέρ του σεναρίου ότι μπορεί να πρόκειται για έναν άνθρωπο ψυχικά άρρωστο», συνέχισε, αλλά προειδοποίησε να μην χαρακτηριστεί η συντριβή πρόωρα αυτοκτονία.

 

«Στα νέα στοιχεία των ερευνητών αυτό είναι μόνο ένα ενδιάμεσο πόρισμα. Πολλά ερωτήματα είναι ακόμη ανοιχτά. Από τη δική μας σκοπιά, είναι πιθανά και άλλα σενάρια», τόνισε.

 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Matthias Gebauer του Der Spiegel, συμμαθητές του στην σχολή πιλότων της Λουφτχάνσα, είπαν για τον Λούμπιτς ότι το 2009 πήρε 6μηνη άδεια από την εκπαίδευση καθώς είχε καταβληθεί από την κατάθλιψη και συγκεκριμένα από αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης» (burnout syndrome).

 

Πρόκειται για μια εμπειρία μακροχρόνιας σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης λόγω υπερβολικού και χρόνιο άγχους.