Απορρίπτει το αμερικανικό Πεντάγωνο τη ζώνη ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Απορρίπτει το αμερικανικό Πεντάγωνο το σενάριο της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, την οποία επιθυμεί η Άγκυρα, τονίζοντας ότι δεν είναι μία από τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται, αν και είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό συζήτηση με την Τουρκία.

 

«Δεν είναι ένα νέο ζήτημα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισημαίνοντας ότι εδώ και καιρό αυτό αποτελεί αίτημα της Τουρκίας. «Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως μιας στρατιωτική επιλογή που εξετάζουμε. Τούτου λεχθέντος, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα συνεχιζόμενων συζητήσεων», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

 

Ωστόσο, ο αντιναύαρχος σημείωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ δεν θα αρκέσουν για να σώσουν την πόλη Κομπάνι, την οποία πολιορκούν οι τζιχαντιστές. «Μόνο τα αεροπορικά πλήγματα δεν θα αρκέσουν, δεν θα μας δώσουν λύση και δεν θα σώσουν την πόλη Κομπάνι», υπογράμμισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ζητηθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αλλάξει η στρατηγική.

 

«Θα χρειαστούν ικανά στρατεύματα —Σύροι αντάρτες ή ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις— να φτάσουν στην περιοχή για να νικήσουν το ΙΚ», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας απασχόλησε και τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίοι δήλωσαν πως είναι μια επιλογή που μπορεί να εξεταστεί.

 

Παράλληλα ο Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι η αποτροπή της πτώσης της πόλης Κομπάνι στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ.

 

«Όσο φοβερό κι αν είναι να παρακολουθούμε απευθείας τι συμβαίνει στο Κομπάνι (…) πρέπει να αποστασιοποιηθούμε και να κατανοήσουμε τον στρατηγικό στόχο», είπε.

 

«Ανησυχούμε πολύ για τους κατοίκους του Κομπάνι που μάχονται κατά των τρομοκρατών του ΙΚ», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

 

Παρόλα αυτά «οι αρχικοί στόχοι των προσπαθειών μας είναι τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου και οι υποδομές (του ΙΚ)», εξήγησε ο Κέρι. «Προσπαθούμε να στερήσουμε από το ΙΚ γενικότερα την ικανότητά του να διεξάγει αυτό τον πόλεμο, όχι μόνο στο Κομπάνι, αλλά σε ολόκληρη τη Συρία και το Ιράκ», υπογράμμισε.

 

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι αναμένει «τις επόμενες ώρες και ημέρες» την απόφαση της Τουρκίας, η οποία έχει ζητήσει να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, αλλά και να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ώστε να αναλάβει τον ρόλο που προτίθεται να διαδραματίσει στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.

 

Εν τω μεταξύ, το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέλασαν σήμερα στο Κομπάνι, παρά την αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων.

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, αργά το απόγευμα μειώθηκε η ένταση των οδομαχιών στην κουρδική αυτή πόλη που βρίσκεται στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

 

«Οι τζιχαντιστές προέλασαν από τα ανατολικά προς το κέντρο της πόλης», πρόσθεσε ο Άμπντελ Ράχμαν. Οι μαχητές του ΙΚ εξαπέλυσαν το πρωί μια επιχείρηση για να ανακαταλάβουν τις περιοχές στο ανατολικό τμήμα του Κομπάνι, τον έλεγχο των οποίων έχασαν σήμερα, αφού τις είχαν καταλάβει χθες Τρίτη.

 

Παράλληλα ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου πρόσθεσε ότι ενισχύσεις σε άνδρες και τεθωρακισμένα Χάμβι έφτασαν στους τζιχαντιστές που βρίσκονται στα πρόθυρα του Κομπάνι από τη Ράκα, στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

 

Η προέλαση των τζιχαντιστών και η έλευση ενισχύσεων έγιναν παρά τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. «Ο συνασπισμός ενέτεινε τις επιδρομές μέσα και γύρω από το Κομπάνι» σήμερα, είπε ο Άμπντελ Ράχμαν.