Αποστολάκης: «Αν ο Ερντογάν βρεθεί σε αδιέξοδο μπορεί να πάει σε πόλεμο -Αλλά στη θέση του, δεν θα τολμούσα μια αναμέτρηση με την Ελλάδα»

O Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε για την υπάρχουσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τον και την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Ο πρώην υπουργός Αμύνης, Ναύαρχος Αποστολάκης, ανέφερε αρχικά στην εκπομπή Live News ότι η εκτίμηση αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη καθώς «ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό είναι το ξεκίνημα ενός προβλήματος που φαινόταν ότι θα προκύψει. Αν θεωρήσουμε πως αυτά που λέει ο Ερντογάν κατά διαστήματα, τελικώς τα κάνει πράξη. Βλέπουμε πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια ετοιμάζεται για να εργαλειοποιήσει το θέμα του προσφυγικού. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσει».

Οπως ανέφερε επίσης ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας: «ευτυχώς καταφέραμε να κρατήσουμε το κύμα το οποίο έστελνε στα σύνορα με όλους τους τρόπους, με τη βοήθεια όλων και των κατοίκων. Στη στεριά τα πράγματα είναι κάπως διαχειρίσιμα, αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι τι θα γίνει στη θάλασσα. Γιατί όταν δεν καταφέρουν να περάσουν από το Εβρο, τότε θα προσπαθήσουν να περάσουν από τη θάλασσα».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Το πρόβλημα δεν θα άλλαζε ούτε με χίλια πλοία»
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επάρκεια πλοίων ξεκαθάρισε στις ελληνικές θάλασσες, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, υπογράμμισε: «και χίλια πλοία να είχαμε το πρόβλημα θα ήταν το ίδιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πυκνό πλέγμα από πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής, κάποια πλοία της Frontex τα οποία κάνουν μια πολύ σοβαρή επιτήρηση στην περιοχή. Εντοπίζουν αρκετά νωρίς όσες βάρκες προσεγγίζουν, αλλά πως να τους σταματήσουν.

Οταν τους στέλνουν οι Τούρκοι και έρχονται στην οριογραμμή ή πηδούν στη θάλασσα ή καταστρέφουν τη βάρκα που είναι επιβιβασμένοι. Οι Τούρκοι τους σπρώχνουν προς τα ελληνικά σύνορα δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Με τον οποιοδήποτε τρόπο. Στέλνουν όσους περισσότερους μπορούν».

Επειτα, ο Ναύαρχος Αποστολάκης εξέφρασε έναν φόβο του σχετικά με το κύμα της μετανάστευσης, το οποίο όπως λέει ίσως είναι χειρότερο από το 2015: «Οπωσδήποτε το κράτος πρέπει να προασπίσει τα σύνορά του. Δεν πρέπει να αφήνει να μπαίνουν παράνομοι μετανάστες αλλά όπως βλέπετε οι δυνατότητες είναι περιορισμένες».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα»
Οσον αφορά στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, τόνισε: «Επιχειρησιακά στον Έβρο έγινε πολύ σοβαρή προσπάθεια, η οποία είχε και αποτέλεσμα. Αυτό φάνηκε από τον πρώτη στιγμή αλλιώς θα βλέπαμε κάποιες χιλιάδες μεταναστών να έχουν περάσει από τον Έβρο. Μάλιστα ο Ερντογάν θεωρούσε πως θα είχαν περάσει χωρίς να παρεμποδιστούν. Θεωρώ πως είναι εξαιρετική αποτελεσματική στην πρώτη φάση.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα συνηθισμένα και όταν κάτι γίνεται σαν εθνική απειλή, όταν προσπαθούν να μπουν μαζικά στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ενωθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα είναι πως κάνουμε αυτό που μπορούμε όμως δυστυχώς δεν φτάνει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, στην ουσία είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όλοι αυτοί έχουν στόχο την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για το ποιες εκτιμά πως θα είναι οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος πατά σε δυο βάρκες και θέλει να τα έχει καλά και με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ. Εκανε όμως ένα λάθος και βρέθηκε απέναντι στη Ρωσία ειδικά στη Λιβύη. Στη Συρία δεν τηρήθηκε η συμφωνία μαζί τους και βγήκε μπροστά η Συρία. Ο Ερντογάν δεν απομακρύνεται από τους στόχους του. Είναι σίγουρο πως αυτή τη στιγμή το πρόβλημά του είναι η Συρία. Μόλις το λύσει και το ξεπεράσει θα στραφεί και πάλι στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Αν φοβόμαστε τον πόλεμο, κάνουμε βήματα πίσω»
«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως εργαλείο την απειλή πολέμου», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης και ξεκαθάρισε ότι αν «εμείς τσιμπάμε και φοβόμαστε τον πόλεμο, τότε κάνουμε βήματα πίσω. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως αυτός που φοβάται τον πόλεμο, χάνει πριν πολεμήσει. Δεν συνιστώ να γίνει πόλεμος, ούτε είμαι από αυτούς που τον επιδιώκω, ούτε θα ήθελα να οδηγήσω ποτέ τα πράγματα σε ένα πόλεμο.

Ομως όταν έχεις Ενοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι ικανές, όταν έχεις έναν λαό ο οποίος είναι υπερήφανος, όταν έχεις δίκιο σε όλα αυτά που διεκδικεί ο άλλος, θα πρέπει να σταθείς και να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να μην φοβάσαι την αναμέτρηση. Αν λοιπόν φοβόμαστε την αναμέτρηση θα οδηγηθούμε σε κινήσεις ήττα πριν ξεκινήσει κάτι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης σε ερώτηση για το αν ποτέ ο Ερντογάν οδηγούσε την κατάσταση σε πολεμικό επεισόδιο ή κάτι ευρύτερο ανέφερε: «ένας πόλεμος και μια πολεμική σύγκρουση δεν μετριέται με τα νούμερα και με τα μεγέθη. Έχουμε δει ότι οι πόλεμοι έχουν τις δικές τους συνθήκες και προϋποθέσεις και τα αποτελέσματα προέρχονται από τις συγκυρίες ή τις σωστές επιλογές του ενός και του άλλου.

Εν κατακλείδι θα σας έλεγα ότι αν ήμουν Ερντογάν δεν θα τολμούσα μια αναμέτρηση με την Ελλάδα. Η ζημιά που θα προκύψει για τον Ερντογάν θα είναι τεράστια. Ενδεχομένως να μην του βγει και το παιχνίδι. Μην φοβόμαστε λοιπόν την Τουρκία, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να φαίνεται. Αν μετρήσουμε τα νούμερα και τους αριθμούς και τα μέσα γράφει χάνουμε. Δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Εμείς όταν χρειαστεί να προασπίσουμε την Ελλάδα και αυτά που πρέπει να προασπίσουμε, πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε. Διαφορετικά χάνουμε από το ξεκίνημα, από την αφετηρία».

Τέλος, όσο για το αν ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να φτάσει τα πράγματα σε αυτό το σημείο ο Ευάγγελος Αποστολάκης εκτίμησε ότι «θα το κάνει αν τον συμφέρει ή αν βρεθεί σε αδιέξοδο. Οσο καταφέρνει να κάνει αυτά που θέλει με τις απειλές, με τα διπλωματικά του παιχνίδια, με τις πιέσεις και τις συμμαχίες δεν έχει λόγο να κάνει πόλεμο. Όταν βρεθεί σε αδιέξοδο ενδεχομένως να τον κάνει».


Πηγή: iefimerida.gr