Αποζημίωση 11,3 δισ. ευρώ σε 100.000 καπνιστές στον Καναδά

Την υψηλότερη αποζημίωση στην ιστορία του Καναδά, ύψους 11,3 δισ. ευρώ, επέβαλε δικαστήριο της χώρας σε τρεις καπνοβιομηχανίες.

 

Το ποσό αυτό θα το καταβάλουν σε καπνιστές από το Κεμπέκ, που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι οι εταιρείες δεν τους προειδοποίησαν για τους κινδύνους του καπνίσματος στην υγεία.

 

Πρόκειται για τις τρεις εταιρείες: Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges και Japan Tobacco International, οι οποίες θα ασκήσουν έφεση. Με την απόφαση θα αποζημιωθούν περίπου 100.000 καπνιστές και πρώην καπνιστές στο Κεμπέκ.

 

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι εταιρείες καλούνται να καταβάλουν το ποσό εντός δύο μηνών ανεξάρτητα από το αν έχουν ασκήσει έφεση. Η ομαδική αγωγή είχε κατατεθεί το 1998, αλλά η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις πρόσφατα. Η δίκη ξεκίνησε επισήμως στις 12 Μαρτίου του 2012, σε αυτή κατέθεσαν 76 μάρτυρες, ενώ το δικαστήριο εξέτασε περισσότερα από 43.000 έγγραφα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2014.

 

Από την πλευρά τους, οι καπνοβιομηχανίες ισχυρίστηκαν ότι οι Καναδοί γνώριζαν «αρκετά καλά» τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία τους από τη δεκαετία του ’50. «Η γνώση αυτή ενισχύθηκε από τις προειδοποιήσεις για την υγεία που εμφανίζονται νομίμως εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια σε όλα τα πακέτα των τσιγάρων», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Japan Tobacco International.