Αρβανιτίδης Γιώργος: Συνταγματική αναθεώρηση: Ποιος φοβάται τις προοδευτικές συναινέσεις;
Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ανέδειξε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθούν να στήσουν με κάθε ευκαιρία συνθήκες πόλωσης και έναν νέο «μικρό» δικομματισμό.
Η Κυβέρνηση με την προσφιλή της στρατηγική «εργαλειοποίησε» ένα ακόμα κορυφαίο ζήτημα, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις, παρά κινήθηκε στον δικό της οδικό χάρτη τακτικισμού. Ξεκίνησε με τις λαϊκές επιτροπές αναθεώρησης, οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά, και τις φιέστες πριν 3 χρόνια στο προαύλιο της Βουλής, για να καταλήξει στους εκβιασμούς με το θεσμό, αλλά και με το πρόσωπο, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με ένα πρωτόγνωρο σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πάντα μέσα στην τακτική του να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας αποκλειστικά στις δικές του επιλογές, προσπάθησε να υποδείξει και το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων από την επόμενη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία σε ένα δικό της παιχνίδι του στυλ «ο νικητής τα παίρνει όλα» επιδίωξε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών να διαμορφώσει ένα δικό της Σύνταγμα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της. Η ΝΔ ονειρεύεται αυτοδυναμία και την ολική επαναφορά της σε Κυβέρνηση και εξουσία. Αμετανόητη και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ή συναινετικής διάθεσης.
Στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι δεν δίνουμε σε κανέναν «λευκή επιταγή» και αποδείξαμε τον σταθεροποιητικό μας ρόλο, ως εγγυητή και θεματοφύλακα της Δημοκρατίας αλλά και των προνοιών του Συντάγματος, που θέλουν τη σημερινή Βουλή να προτείνει και την επόμενη Βουλή να αποφασίζει με 180. Διατυπώσαμε εγκαίρως συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος και την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Έναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2018 η πρόεδρός μας είχε στείλει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή με τις δικές μας προτάσεις για μια συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος. Τότε όμως Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν πήραν θέση ενώ μπαίνουν σήμερα άκαιρα σε μια αχρείαστη ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Το Κίνημα Αλλαγής πάντως ξεκαθαρίζει ότι θα προτείνει Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο.
Σε κάθε περίπτωση, η Συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι πανάκεια, η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας και θα αντιστρέψει μονομιάς τη θεσμική αλλά και αναπτυξιακή καχεξία που επικρατεί στη χώρα. Το Σύνταγμα όμως δεν είναι και ένας απλός νόμος για ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε όλα, με το πρώτο κόμμα που διαθέτει την απλή πλειοψηφία των 151 να κάνει ό,τι θέλει. Με αυτή τη λογική δεν μπορεί να πάει μπροστά η Ελλάδα. Όσοι φοβήθηκαν τις ουσιαστικές προοδευτικές συναινέσεις, που μπορούσαν να επιτευχθούν τώρα στο Σύνταγμα, είναι υπόλογοι έναντι της ιστορίας.
Άρθρο του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Αρβανιτίδη στην εφημερίδα THESSNEWS #145 (16/02/2019-17/02/2019)