Άσαντ: Η εμπλοκή της Ρωσίας άλλαξε τις ισορροπίες

ΦΩΤΟ: EPA/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EPA/ΑΡΧΕΙΟΥ

Η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στην Συρία άλλαξε τις ισορροπίες, υποστήριξε σε συνέντευξη του στην τσεχική δημόσια τηλεόραση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, προβλέποντας ότι η υποστήριξη από την Ρωσία στην κυβέρνησή του θα παραμείνει ισχυρή.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη Δαμασκό και η οποία μεταδόθηκε την Τρίτη, ο κ. Άσαντ δήλωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου έδειξε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία.

«Πιστεύω πως η κατάρριψη του αεροσκάφους έδειξε τις πραγματικές πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κι ότι έχασε την ψυχραιμία του, επειδή η ρωσική επέμβαση άλλαξε την ισορροπία στο έδαφος», επεσήμανε ο κ. Άσαντ και υπογράμμισε ότι «ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία συνεχίζεται».
Ο κ. Άσαντ πρόσθεσε πως τα μέλη των οργανώσεων των ανταρτών θα έχουν πλήρη αμνηστία εάν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλά υποστήριξε πως ο αφοπλισμός δεν μοιάζει να είναι επιλογή για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή του Μετώπου αλ Νόσρα (παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία). «Όταν παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στις φυσιολογικές ζωές τους, η κυβέρνηση θα τους χορηγήσει αμνηστία», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ανάμεσα στους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη και ζητούν άσυλο υπάρχουν και τρομοκράτες. Ερωτηθείς εάν οι Ευρωπαίοι πρέπει να φοβούνται τους πρόσφυγες από τη Συρία, ο κ. Άσαντ απάντησε: «Είναι ένα μίγμα. Η πλειονότητά τους είναι καλοί Σύροι, πατριώτες. Αλλά ασφαλώς ανάμεσά τους έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες, αυτό είναι αλήθεια».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters