Αστυνομικοί σε κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Πόσα ζητούσαν από τους κακοποιούς για ταυτότητες και διαβατήρια

Από σήμα της Interpol ξεκίνησε η εξάρθρωση κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν και Έλληνες αστυνομικοί, το οποίο εξέδιδε και πωλούσε διαβατήρια σε αλλοδαπούς κακοποιούς σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.

Η υπόθεση αφορά συγκεκριμένα στην περίοδο 2016-2018 και ξεκίνησε επειδή η Interpol κατά τη διάρκεια συλλήψεων διαπίστωνε ότι οι συλληφθέντες είχαν πλαστές ελληνικές ταυτότητες.

Έξι αστυνομικοί στο κύκλωμα
Όπως προέκυψε στο κύκλωμα συμμετείχαν 33 άτομα από τα οποία τα 6 είναι αστυνομικοί, 15 Έλληνες και 12 αλλοδαποί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και συγκεκριμένα στα Τμήματα Ασφαλείας Παγκρατίου, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, στα Αστυνομικά Τμήματα Παγκρατίου και Ελευσίνας, και σε γραφεία έκδοσης διαβατηρίων και ταυτοτήτων.

Μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος η οποία έγινε χάρη στη συνεργασία και με ξένες προξενικές αρχές, σχηματίστηκε δικογραφία που υπεβλήθη στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή. Οι αστυνομικοί αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος τους.

Ταυτότητες και διαβατήρια σε αλλοδαπούς που είχαν διαπράξει εγκλήματα
Το κύκλωμα εξέδιδε διαβατήρια και ταυτότητες σε αλλοδαπούς που είχαν διαπράξει ληστείες, κλοπές, και είχαν εμπλακεί ακόμα και σε εμπορία ανθρώπων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθεροι σε Ελλάδα και εξωτερικό, και χωρίς εγκληματικό παρελθόν. Μπορούσαν επίσης να βγάλουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, 7 από αυτούς είχαν προχωρήσει και σε δήλωση έναρξης επιχειρήσεων όπως ψητοπωλείο, καθαριστήριο, εμπόριο καλλυντικών και παροχή υπηρεσιών πληροφορικής.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι αλλοδαποί ήταν κυρίως Αλβανοί κακοποιοί οι οποίοι πήγαιναν με μάρτυρες βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας σε συγκεκριμένα τμήματα και δήλωναν στοιχεία Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και δεν έχουν εκδώσει ποτέ ταυτότητες ή διαβατήρια.

Ειδικότερα, το κύκλωμα είχε εκδώσει με αυτό τον τρόπο 38 δελτία ταυτότητας και 31 διαβατήρια στο όνομα κατοίκων από την Αδελαΐδα, το Σίδνεϊ, την Μελβούρνη, το Βερολίνο, το Σικάγο και Νοβοροσίσκ, τα οποία ανακλήθηκαν.

Όπως επίσης προέκυψε σε τουλάχιστον 12 αλλοδαπούς είχαν εκδοθεί ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια. Από αυτούς 4 συνελήφθησαν σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Βουλγαρία για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες και κλοπές ενώ άλλοι συνελήφθησαν στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στις αρχές της Ιταλίας και Μολδαβίας καθώς σε βάρος τους εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψής για διακίνηση ναρκωτικών και traffiking.

Το κόστος για την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα είχε και τιμολόγιο για την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων κοστολογώντας την πώληση τους από 4.000 έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με το ποινικό παρελθόν του κακοποιού.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας μάλιστα εκτιμούν ότι το κέρδος του κυκλώματος ξεπερνούσε τις 120.000 ευρώ και θα μπορούσε να αγγίζει ακόμα και το 1 εκατομμύριο ευρώ.


Πηγή: iefimerida.gr