Αθήνα – Τεχεράνη συμφώνησαν σε ευρύ πλάνο δράσης

ΦΩΤΟ: ΕΡΑ

ΦΩΤΟ: ΕΡΑ

Σε ένα ευρύ πλάνο δράσης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν συμφώνησαν στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Ζαρίφ.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, το πλάνο αυτό, όπως ελπίζουν οι δύο πλευρές, θα είναι έτοιμο εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016.

«Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο Αλλάχ του χάρισε αέριο και πετρέλαιο. Και εμάς, οι δικοί μας Θεοί, μας δώσανε από παλιά τη ναυτιλία μας. Είμαστε δυο οικονομίες σε πάρα πολλούς τομείς, όπως λέει και ο υπουργός κ. Zarif, συμπληρωματικές». Γι αυτό, δήλωσε «αισιόδοξος» τονίζοντας ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι αεροπορικές μας συγκοινωνίες, εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην προώθηση του τουρισμού και του διμερούς μας εμπορίου».

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές έχουν μπει σε ένα καλό αυλάκι, το οποίο όμως θέλει να γίνει μεγάλος ποταμός. «Σχέσεις που αφορούν διμερή θέματα, την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, καθώς και σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης θα ενσωματωθούν λοιπόν, σε αυτό το πλάνο δράσης και θα εντατικοποιηθούν με ανταλλαγές επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ στις δύο πρωτεύουσες, όπως συμφώνησαν με τον κ. Ζαρίφ, ώστε να διαπιστώνεται η πορεία των οικονομικών σχέσεων αλλά και ο πολιτικός διάλογος των δύο χωρών.