Αύγουστος ραγδαίων εξελίξεων για την ασφαλιστική αγορά

asfalistiko

Ο Αύγουστος αποδεικνύεται ιδιαίτερα καυτός για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, αφού (για μία ακόμη φορά) κρύβει εκπλήξεις άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να υπερπηδήσει η ασφαλιστική αγορά, είναι η περίπτωση της International Life, για την οποία ο Αύγουστος θα είναι καθοριστικός. Από εκεί και πέρα η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Ergo και της Eurolife από τη Fairfax αλλάζουν τον χάρτη στα μερίδια αγοράς και τις στρατηγικές των επιχειρήσεων.

Τέλος εποχής
Ιδιαίτερα καθοριστική για την International Life είναι αυτή η περίοδος, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην εκκαθάριση ζημιογόνων χαρτοφυλακίων (run off) της εταιρείας. Η περίοδος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ λήγει στο τέλος του Αυγούστου και απ’ ό,τι φαίνεται ούτε οι βασικοί μέτοχοι μπορούν να συνεισφέρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ούτε υπάρχει σαφές ενδιαφέρον από ξένους μετόχους.

Ο επόπτης κ. Περιστέρης αφού ολοκλήρωσε τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται να δώσει και την έγκριση για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου Γενικών Ασφαλίσεων (και ειδικά αυτοκινήτου) προς την Interamerican. H μεσιτική της International Life η Premium Brokers ανακοίνωσε συμφωνία με την Interamerican για τη μεταφορά χαρτοφυλακίου, ενώ η διοίκηση της International προχωρεί παράλληλα σε ανακοινώσεις για μέτρα που λαμβάνει τα οποία, όπως σημειώνει, είναι σε γνώση της εποπτικής αρχής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι η εποπτική αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, με την τοποθέτηση του Επόπτη κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και να αποτρέψει προβλήματα τύπου «Ασπίδας».

Η ολοκλήρωση του deal μεταξύ Πειραιώς και Ergo για την εξαγορά από τη γερμανική εταιρεία της ΑΤΕ Ασφαλιστικής -έστω και με τις υποψίες που γέννησε η μεταφορά του ενεργητικού των 430 εκατ. ευρώ στη Γερμανία εν μέσω capital controls- αυξάνει θεαματικά το μερίδιο αγοράς της Ergo στην Ελλάδα αλλά και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της. Πλέον η γερμανική εταιρεία γίνεται από εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων με το μεγαλύτερο μερίδιο και μία μεικτή εταιρεία που θα προσφέρει και προϊόντα ζωής.

Ταυτόχρονα υπερδιπλασιάζει την παραγωγή της και μπαίνει μέσα στην πρώτη πεντάδα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα. Επίσης η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank – Fairfax για την Eurolife, βρίσκει ευνοημένες και τις δύο εταιρείες, αφού η μεν Eurobank ενίσχυσε τα βασικά της κεφαλαιακά αποθέματα με 324 εκατ. ευρώ, ενώ η Fairfax απέκτησε μία ισχυρή ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα ενοποιήσει κέρδη άνω των 70 εκατ. ευρώ κατ’ εκτίμηση για το 2016 στον ενοποιημένο ισολογισμό του καναδέζικου ομίλου και έχει θέσει ως στόχο να παραμείνει μέσα στις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Εθνική Ασφαλιστική
Για την περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο θα πωληθεί η εταιρεία θα εξαρτηθεί και από τη σχέση της ΕΤΕ με το ΤΧΣ και τους πιστωτές. Εάν η Εθνική Τράπεζα έχει αρκετά κεφάλαια για να εξαγοράσει τις μετατρέψιμες ομολογίες (Cocos) που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ, ίσως μπορέσει να πάρει χρονική παράταση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Κανονικά ο χρονικός ορίζοντας είναι μέσα στο 2017, αλλά πληροφορίες από την ασφαλιστική αγορά θεωρούν ότι μπορεί να μετατεθεί (και λόγω του μεγέθους) μέχρι το 2018.

Ανοίγει ο φάκελος των ΕΠΥ
Η περίπτωση των Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) απασχολεί την ασφαλιστική αγορά εδώ και μία περίπου δεκαετία. Το πρόσφατο πρόβλημα που εκδηλώθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, την Enterprise δείχνει ότι το άβατο (αφού οι ΕΠΥ έχουν έδρες σε άλλες χώρες και δεν διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα) που υπήρχε για τον κλάδο έσπασε. Οι ασφαλιστικές με έδρα στην Ελλάδα ή οι εταιρείες που λειτουργούν ως υποκαταστήματα κατηγορούν τις ΕΠΥ ότι λειτουργούν ως κανονικές εταιρείες χωρίς υποχρεώσεις για διακράτηση αποθεματικών και εφαρμογής εποπτικών κανόνων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, πάνω από 300.000 αυτοκίνητα είναι ασφαλισμένα στις ΕΠΥ, γεγονός που προβληματίζει και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος ως προς την εποπτεία τους.

Δυσκολίες από τα Solvency II
Η ασφαλιστική αγορά υποδέχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 με τα Solvency II και φάνηκε ότι ανταποκρίνεται η πλειονότητα των εταιρειών στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο οι εταιρείες φαίνεται ότι θα δυσκολευτούν από το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, τα Solvency II δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στα κεφαλαιακά αποθέματα και στις επενδύσεις και κυρίως στο ρίσκο των επενδύσεων. Όσες ασφαλιστικές εταιρείες προτίμησαν να μείνουν στα ελληνικά ομόλογα, οι επενδύσεις τους υπολογίστηκαν με διαφορετικούς συντελεστές επικινδυνότητας απ’ όσες εταιρείες (και ειδικά πολυεθνικές) έχουν τα αποθέματά τους σε ομόλογα με δείκτες πάνω από ΑΑ ή σε καταθέσεις στη Γερμανία ή την Ολλανδία ή τη Γαλλία.

Για παράδειγμα επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα σταθμίζονται ως αξίες 60 ή 70 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο κεφάλαιο σε γερμανικά ομόλογα έχουν σταθμιστεί στα 98, 100 ή ακόμη και στα 102 εκατ. ευρώ. Το επόμενο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι τα ομόλογα με αξιολόγηση πάνω από ΑΑ έχουν πλέον αρνητικές αποδόσεις και έτσι δυσκολεύονται οι εταιρείες ζωής κυρίως στην διαμόρφωση μαθηματικών αποθεμάτων για τα προιόντα unit linked και τα συνταξιοδοτικά.

ΥΦΕΣΗ|
Συρρικνώση παραγωγής για 6η χρονιά

Η ύφεση έχει πλήξει για τα καλά τον ασφαλιστικό κλάδο. Η παραγωγή τον Μάιο του 2016 βρίσκεται 30% χαμηλότερα απ’ τα επίπεδα του Μαΐου του 2010. Η τάση είναι αποκλίνουσα εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αλλά και της υποχώρησης των τιμών των ασφαλιστηρίων αυτοκινήτου. Σε ονομαστικούς όρους, η ασφαλιστική αγορά καταγράφει παραγωγή της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με μικρή αύξηση των πρωτασφαλίστρων (νέας παραγωγής) και βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα απ’ τα επίπεδα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2015. Ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου συνεχίζει να υποχωρεί εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών.

Οι ασφαλίσεις Ζωής παρουσιάζουν υποχώρηση της τάξης του 10% εξαιτίας της συρρικνωσης (λογω capital controls) των unit linked προιόντων, ενώ συνεχίζεται να αυξάνεται η «πίτα» των ασφαλίσεων υγείας, αφού πλέον τα νοσοκομειακά προϊόντα αποτελούν τα πλέον δελεαστικά προϊόντα για το καταναλωτικό κοινό. Οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι εάν συνεχιστεί να συρρικνώνεται το εισόδημα της μεσαίας τάξης (λογω φορολογίας, μείωσης μισθών και συντάξεων) τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός των εταιρειών.

Πηγή: Ημερησία