Αύξηση ΦΠΑ στο 23%, αφορολόγητο 15.000 και φορολογική κλίμακα ακόμη και 50%

Νέα σενάρια έρχονται στο φως για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα κατατεθεί στους θεσμούς κι ενώ η κυβέρνηση γράφει και σβήνει συνεχώς μεταρρυθμίσεις.

 

Ο χρόνος πιέζει για προτάσεις που θα είναι απόλυτα κοστολογημένες και οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο το νέο φορολογικό καθεστώς που θα ισχύει.

 

Οι πληροφορίες που διαρρέονται κάνουν λόγο για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 15.000 ευρώ (δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος οι μισθωτοί μέχρι και τα 1.000 -1.200 ευρώ το μήνα) και ταυτόχρονα η μετάταξη ορισμένων ειδών, μη βασικών (όχι δηλαδή στο ψωμί ή στο γάλα αλλά ούτε και στα ξενοδοχεία) και υπηρεσιών από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (δηλαδή από το 13% στο 23%).

 

Πρόκειται για ένα σχέδιο που όμως δύσκολα μπορεί να περάσει από τους θεσμούς αφού ένα αφορολόγητο 15.000 ευρώ θα απάλλασσε εκατομμύρια φορολογούμενους από φόρο και το βάρος θα κατευθυνόταν στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά με άδηλο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Υπολογίζεται ότι περί τα 3,5 εκατ φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρους.

 

Ένα άλλο σενάριο αφορά στη νέα φορολογική κλίμακα, με αύξηση των συντελεστών φόρων για τα υψηλά (ή και κάποια από τα μεσαία) εισοδήματα, ακόμη και στο 45% με 50% ενώ έτοιμο είναι το σχέδιο για επιβολή νέων έκτακτων φόρων στα ποτά (και μάλλον όχι στα τσιγάρα) ενώ παραμένουν και οι εισηγήσεις για αυξήσεις ΦΠΑ, τουλάχιστον στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου.

 

Σε ότι αφορά τη μετάταξη προϊόντων σε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 23% οι σκέψεις είναι πολλές και οι δυσκολίες μεγάλες καθώς υπάρχουν προϊόντα που θεωρούνται βασικά αγαθά ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τον φόρο στον τουρισμό. Οι αντιδράσεις είναι έντονες ακόμη και στη φήμη ότι θα υπάρξει αύξηση σε ορισμένα νησιά κι όχι σε όλα.

 

Επίσης, άλυτη εξίσωση για την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ ή του νερού. Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν το θέμα τα μόνα προϊόντα που γνωρίζουν μεγάλη κατανάλωση αλλά δεν θεωρούνται «πρώτης ανάγκης» για να φορολογηθούν με 23% θα ήταν ίσως ο καφές και τα καυσόξυλα.

 

Υπό το βάρος της έλλειψης ρευστού στα ταμεία δεν θα αποκλειόταν επίσης η επιβολή έκτακτης εισφοράς, κάτι που όμως είναι δύσκολο πολιτικά να προωθηθεί από την κυβέρνηση.

 

Πηγή: Ημερησία