Αύξηση πληρωμών προς Ελληνες εμπόρους μέσω PayPal κατά 30%

Οι πληρωμές από το εξωτερικό μέσω PayPal που έλαβαν οι Ελληνες έμποροι αυξήθηκαν κατά 30% το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Οι βασικές κατηγορίες εξαγωγών περιλάμβαναν ταξιδιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες Διαδικτύου, είδη μόδας και οικιακής χρήσης, εξαρτήματα αυτοκινήτων, βιβλία, λογισμικά και κινητά τηλέφωνα.

Πέρα από την Ελλάδα, τα διεθνή στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι διαδικτυακές εξαγωγές εξακολουθούν να αυξάνονται σταθερά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι εξαγωγές των ντόπιων και παραδοσιακών προϊόντων επιβραδύνεται σε πολλές αγορές. Η τάση αυτή είναι εμφανής κυρίως εντός των συνόρων των «27» μελών της Ε.Ε., όπου τα μεταφορικά κόστη είναι σχετικά χαμηλά, χωρίς την ισχύ δασμών. Ενώ τουλάχιστον 10% των Ελλήνων εμπόρων πουλάνε online, 44% από αυτούς δέχθηκαν παραγγελίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες το 2012.

Οι Ελληνες έμποροι δέχονται παραγγελίες κυρίως από καταναλωτές από την Ευρώπη, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασίλειου (16%) και της Γερμανίας (10%), η Βόρεια Αμερική όμως παραμένει μια βασική αγορά που στέλνει χρήματα online στην Ελλάδα (31%). Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο καταμερισμός των βασικών αγορών, που οφείλεται στην εντυπωσιακή αύξηση στην αξία των ελληνικών εξαγωγών έχει παραμείνει σχεδόν ο ίδιος τα τελευταία έτη.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι το ένα τρίτο των διασυνοριακών αγοραστών από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία, δεν αντιλαμβάνονται καν πως το προϊόν αγοράστηκε από ξένο έμπορο. Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά καταστήματα αναπτύχθηκαν, ωρίμασαν και άρχισαν να αποζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Οι πλέον σημαντικές επιχειρήσεις προσφέρουν το περιβάλλον του χρήστη (interface) στις πιο δημοφιλείς γλώσσες, όπως τα αγγλικά και τα γερμανικά.

Η διαδικασία της αγοράς και της εξόφλησης έχει βελτιωθεί και μέσω φορητών μέσων και κάθε αποστολή μπορεί να εντοπιστεί σχεδόν σε αληθινό χρόνο.

«Το μέγεθος της ευκαιρίας αυτής δεν είναι καθόλου αμελητέο και δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί. Το διασυνοριακό εμπόριο το 2013 ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια, αποτελώντας το 25% του συνολικού όγκου των πληρωμών της PayPal τη χρονιά εκείνη, ενώ νέοι διαδικτυακοί διάδρομοι εξαγωγών κάνουν την εμφάνισή τους με ταχείς ρυθμούς. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πλέον γοργά αναπτυσσόμενες αγορές εξαγωγών στην περιοχή της Κεντρο-Ανατολικής Ευρώπης και πέρα από αυτή», δήλωσε ο Ντάμιεν Πέριλατ, Managing Director της PayPal στην Περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

 

Πηγή: Καθημερινή